Kurgusal habitat manzaraları
Fictional habitat landscapes
  1. Tez No: 917607
  2. Yazar: HANDAN AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, habitat, doğa, manzara, varlık, çevre, Art, habitat, nature, landscape, being, environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Doğanın sanat ve bilim için ilham kaynağı olmaya devam ettiği çağımızda, disiplinler arası bir bakış açısıyla doğa algısı dönüşüme uğramıştır. Rönesans döneminin keşfedici yaklaşımından ve modernizmin anlamlandırıcı perspektifinden farklı olarak, güncel sanat pratiği doğayı varoluşsal bir endişe bağlamında ele almaktadır. Sanatçılar, doğanın salt estetik bir görüntüsünden ziyade, ekolojik tahribatın yarattığı travmatik gerçekliği görünür kılmaya ve doğa ile kopan bağlarımızı güncellemeye odaklanmaktadır. Habitat manzarası kurguları ile sanatçılar insanları konuya ilişkin düşünmeye ve doğayla kurduğumuz bağlantıda anlamı sorgulamaya davet etmektedirler. 1990'lardan itibaren küresel ölçekte belirginleşen çevre sorunları- iklim krizi, bilinçsiz üretim pratikleri, tüketim kültürü ve sürdürülemez teknolojik politikalar- sanatçıların eleştirel söyleminin merkezi haline gelmiştir. Günümüz sanatçısı, salt gözlemci konumunun ötesinde, toplumsal dönüşüme katkı sağlayan aktif bir özne olarak konumlanmaktadır. Küresel çevre sorunlarını disiplinler arası bir yaklaşımla ele alan sanatçılar, çıkar odaklı politikalar neticesinde tahrip edilen doğanın insanlık için potansiyel yıkımını sanatsal pratikler aracılığıyla toplumsal bilinçaltına yerleştirmektedir. Bu eleştirel yaklaşım, habitat kaybına yönelik farkındalığın artmasında ve toplumsal duyarlılığın gelişmesinde önemli bir işlev görmektedir. Mevcut çalışma, doğa ile kurduğumuz ilişkiyi gözden geçirmenin önemine vurgu yapmaktadır. Disiplinler arası bir perspektifle sanat ve doğa ilişkisini ele alan bu araştırma, güncel sanat pratiklerinin toplumsal dönüşümdeki eleştirel potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In our age, when nature continues to be a source of inspiration for art and science, the perception of nature has been transformed from an interdisciplinary perspective. Unlike the exploratory approach of the Renaissance and the interpretive perspective of modernism, contemporary art practice addresses nature in the context of an existential concern. Rather than a purely aesthetic image of nature, artists focus on making visible the traumatic reality of ecological destruction and updating our severed ties with nature. With their constructions of habitat landscapes, the artists invite people to think about the subject and question the meaning of our connection with nature. Environmental problems- climate crisis, unconscious production practices, consumer culture and unsustainable technological policies- have become central to artists' critical discourse since the 1990s. Today's artist is positioned as an active subject that contributes to social transformation beyond his/her position as a mere observer. Addressing global environmental problems with an interdisciplinary approach, artists place the potential destruction of nature, which is destroyed as a result of interest-oriented policies, into the social subconscious through artistic practices. This critical approach serves an important function in raising awareness of habitat loss and developing social sensitivity. The present study emphasizes the importance of reviewing our relationship with nature. This research, which addresses the relationship between art and nature from an interdisciplinary perspective, aims to reveal the critical potential of contemporary art practices in social transformation.