Küreselleşme sürecinde milli kültür ve gençlik
National culture and youth in the globalization process
  1. Tez No: 629226
  2. Yazar: ZEYNEP TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ BEŞİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kültürel Küreselleşme, Milli Kültür, Gençlik, Globalization, Cultural Globalization, National Culture, Youth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, küreselleşme sürecinin milli kültürler ve gençlik üzerine etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Küreselleşme ile birlikte dünya genelinde yaşanan ekonomik ve siyasi ilişkilerin yanında kültürel alanda da yoğun bir etkileşim gerçekleşmektedir. Hızla gelişen teknoloji ve internet sayesinde dünya üzerindeki her nokta, iletişim ağı ile sarılmış bulunmakta; böylece farklı birçok kültüre mensup bireyler birbirleriyle kolayca haberleşebilmektedirler. Özellikle gençler tarafından yoğun kullanılan internet ve sosyal medya ile iletişim halinde olan bireyler, bu sanal alanda vakit geçirdikçe ortak paylaşım duygusu hissetmeye başlamışlardır. Tüm bu iletişim ve etkileşim küresel kültür kavramını meydana getirmiştir. Tüketimi, tüketimciliği ve Batının kültürel değerlerini temel alan küresel kültür olgusu, özellikle gençlerin yoğun kullandığı sanal etkileşim alanlarında kendini göstermektedir. Milli kültür unsurları yanına eklemlenen küresel kültür unsurları, zaman geçtikçe gençler tarafından daha çok benimsenmekte ve geleneksel değerlerin göz ardı edilmesine neden olmaktadır. Böylece küresel kültür olgusunun ortaya çıkması ile milli kültürlerin geleceği ile ilgili tartışmalar başlamış; aynı zamanda milli kültürler silikleşme tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır. Küreselleşme sürecinin en çok etkisi altına aldığı kesim olan ve küresel kültür unsurlarıyla iç içe olan gençler, aynı zamanda kültür aktarımında da büyük öneme sahip olmaları nedeniyle; küreselleşme, milli kültür ve gençlik konularının araştırıldığı bu tezin, toplumumuzun geleceğine ışık tutması açısından önemli olduğu düşünülmüştür. Bu sebeplerle küreselleşme, milli kültür ve gençlik kavramları açıklanmış; bu kavramların birbirleriyle ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu kavramların ifade edilmesiyle birlikte milli kültürlerin küreselleşme sürecinden nasıl etkilendiği ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olup olmadığı; gençlerin bu süreçteki konumunun ve öneminin ne olduğu gibi sorulara cevap aranmıştır. Bu kapsamda kaynak taraması yöntemiyle teorik çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra geçmiş yıllarda yapılmış olan gençlik araştırmaları taranmış; içlerinden küreselleşme ve milli kültür ile ilgili olan araştırmaların verileri değerlendirilmiştir. Küreselleşme ile birlikte yaşanan dönüşüm sürecinde gençliğin büyük öneme sahip olduğu ayrıca milli kültürlerin korunup geliştirilmesi için gençlere, bu süreçte daha çok sorumluluk düştüğü sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the effects of the globalization process on national cultures and youth. Along with the globalization, there is an intense interaction in the cultural field besides the economic and political relations throughout the world. Thanks to the rapidly developing technology and internet, every point in the world is surrounded by a communication network; thus, individuals from many different cultures can easily communicate with each other. Especially individuals who are in contact with the internet and social media, which are used extensively by young people, started to feel a sense of sharing as they spend time in this virtual space. All this communication and interaction has created the concept of global culture. The phenomenon of global culture, which is based on consumption, consumerism and the cultural values of the West, shows itself especially in the areas of virtual interaction used by young people. Global cultural elements added to national cultural elements were adopted more and more by young people as time passed and caused traditional values to be ignored. Thus, discussions about the future of national cultures started with the emergence of the global culture phenomenon; national cultures also faced to the threat of fading. Young people who are the most affected by the globalization process and are intertwined with global cultural elements and they also have great importance in cultural transfer; therefore this thesis, which investigates the issues of globalization, national culture and youth, is thought to be important for the future of our society. For these reasons, the concepts of globalization, national culture and youth are explained; the relationship of these concepts with each other is tried to be explained. With the expression of these concepts, how national cultures are affected by the globalization process and whether they face the danger of extinction; answers to questions such as the position and importance of young people in this process were sought. In this context, a theoretical framework was created with the method of source scanning. Then, youth researches conducted in the past years were scanned; the data of the researches related to globalization and national culture were evaluated. It has been concluded that youth is of great importance in the transformation process that is experienced with globalization, and that young people have more responsibility in this process to protect and develop national cultures.