Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin küreselleşme olgusuna bakış açıları
Views of Sakarya University students on globalization phenomenon
- Tez No: 253387
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN BEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
20.y.y. ın sonu ile 21. y.y ın ilk yarısında tüm dünyada, her alanda ve zihinsel bağlamda ilişkilerin niteliğini değiştiren küreselleşme söylemi yadsınamaz bir gerçektir. Küreselleşmenin beraberinde getirdiği değişim ve dünyanın küçülmesi anlayışı ile siyasal hat ve devlet sınırlarının ortadan kalkacağı düşüncesi, ülkeleri ve insanları daha çok birbirlerine bağlar hale getirmiştir.Özellikle iletişim devrimi ile meydana gelen kültürler arası geçişkenlik durumu tüm sınırları iç içe geçen bir zincir gibi birbirine bağlamıştır. Küreselleşmenin bu geçişken süreci içerisinde bireyler yemek yeme alışkanlıklarından giyim tarzlarına, eğlence alışkanlıklarından yerel motiflere kadar tek tip bir kültür üretmişler ve hızlı tüketim anlayışını yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olarak görmüşlerdir. Bu süreç içerisinde ulus-devlet yapılanması birtakım değişikliklere maruz kalarak yeniden yapılanma yoluna gitmişlerdir. Fransız İhtilali'nin getirmiş olduğu en önemli akımlardan olan milliyetçilik dahilinde ortaya çıkan alt kimlikler ve çok kültürlülük, ulus-devlet yapılanması içerisinde hareket kazanmıştır. Bu süreçte ulus-devletler, küreselleşmenin zararlarını hafife indirgemek için sürece entegre olmaya ve kendi yapısından da mühim unsurlar kaybetmemeye özen göstermişlerdir.Bu süreçte kültürler arası uyum ve küreselleşme olgusuna uyum sağlamak bağlamında eğitim sistemi de; Erasmus, Sokrates, Leonardo Da Vinci, gibi eğitsel projeler ile gençlerin bu süreci yakından takip etmelerine olanak tanımıştır. Ülkemiz de bu süreç içerisinde yerel kültürlerin tanınmasını sağlamak ve üniversiteler arası bilgi alışverişini gerçekleştirmek maksadı ile yurtiçi Farabi Değişim Programı'nı yürürlüğe koymuştur.Küreselleşme olgusunu daha iyi tanımlamak ve üniversite gençliği arasında ne gibi etkilerde bulunduğunu ortaya koymak adına hazırlanan bu çalışma; iki bölümden oluşmaktadır.Birinci Bölümde; küreselleşme olgusunun kapsam ve unsurları ile birlikte ulus-devlet yapılanması ve eğitim sistemine değinilmiş ve kürselleşmenin bu alanlardaki etkilerinden bahsedilmiştir. İkinci Bölümde; Sakarya Üniversitesi lisans öğrencilerinin küreselleşme sürecine bakış açıları anket tekniği ile irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization discourse changing the quality of relationships in every area and in mental context all around the world at the end of the 20th century and first half of the 21th century is an undeniable reality. The thought that political lines and State boundaries will vanish thanks to the change the globalization brought along and the understanding of the world?s becoming smaller has been connecting countries and people more now.Transitivity situation between cultures occurring especially with communication revolution has connected all boundaries to each other like a telescoping chain. Within this transitive process of globalization, individuals have produced a single type of culture from eating habits to clothing manners, from entertainment habits to local motifs and seen fast consumption understanding as an indispensable part of their life. Within this process, nation-state structuring has been subjected to a set of changes and so they have undergone restructuring. Sub-identities and multi-cultural being occurring in the scope of nationalism being one of the most important trends the French Revolution brought along have acquired mobility within nation-state structuring. In this process the nation-states have paid attention to being integrated to the process and also not losing important elements from their own structure.In this process, in the context of reconciling with intercultural harmony and globalization phenomenon, education system has provided the young to follow this process closely through educational projects such as Erasmus, Socrates, Leonardo Da Vinci. Our country has also executed domestic Farabi Exchange Program in this process to provide new cultures to be recognized and to realize information exchange between universities.This study which was prepared in the name of defining globalization phenomenon better and revealing what kinds of effect it led between the university young composes of two parts.In the first part, it was stated about the scope and elements of globalization phenomenon and about nation-state structuring and education system and told about effects of globalization in these areas. In the second part, views of Sakarya University undergraduate students on globalization process were able to be inspected by the survey technique.
Benzer Tezler
- İlköğretim 4.sınıf öğrencilerinin kültür kavramına dair görüşleri: Nitel bir araştırma
Presenting the views 4. class primary school students about culture concept: A qualitative research
HASAN KÜÇÜK
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Eğitim ve ÖğretimSakarya Üniversitesiİlköğretim Bölümü
YRD. DOÇ. DR. SEVGİ COŞKUN KESKİN
- Kültürlerarası diyalog açısından öğrenci değişim programları-Erasmus örneği-
Exchange student programmes in terms of intercultural dialogue- sample of Erasmus-
AYŞENUR SANCAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Eğitim ve ÖğretimSakarya ÜniversitesiSosyoloji Bölümü
YRD. DOÇ. DR. FETHİ GÜNGÖR
- Sanayi toplumu sonrası türkiyede mesleki eğitim ve kız meslek liseleri (Adapazarı kız meslek lisesi örneği)
Vocational education and girls vocational high schools in turkey after the industrial society. ( sample of aAapazari girls vocational high school )
AYŞE DÖNMEZ TEK
- Üniversitelerin bulunduğu şehrin sosyo-kültürel yapısına etkisi (Sakarya Üniversitesi örneği)
Socio-cultural structure of the city where the universities are located effect (Sakarya University example)
HASAN ÖZDEMİR
- İstanbul üniversitesi öğrencilerinin sosyal devlet ve sosyal adalet algıları
Perceptions of social state and social justice of istanbul university students
MÜNEVVER SOYYİĞİT
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Sosyal HizmetlerSakarya ÜniversitesiSosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FİKRET EFE