Sosyal bilgiler dersinde coğrafya öğretimi: Öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Geography education in social studies course: Evaluation of teachers' opinions
- Tez No: 629233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ÇİFÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Coğrafya Öğretimi, Öğretmen Görüşleri, Nitel Araştırma, Social Studies, Geography Teaching, Teacher Views, Qualitative Research
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sosyal bilgiler öğretmenlerinin coğrafya öğretimine dair düşüncelerinin incelenmesi adına hazırlanan bu çalışmada; öğretmenlerin coğrafya konularının nasıl işlendiği, coğrafya öğretimine yönelik algıları ve daha iyi bir coğrafya öğretiminin nasıl gerçekleştirilebileceğine dair öğretmenlere yöneltilen sorular ile değerlendirmelerde bulunmak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Sivas, Erzurum, Kayseri, Yozgat ve Ordu illerinde devlet okullarında görev yapan 50 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersinde coğrafya öğretimine yönelik görüşlerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışma, nitel bir araştırmadır. Veri toplama ve yorumlama sürecinde nitel araştırma desenlerinden biri olan olgu bilim (fenomenoloji) kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu; araştırmacının belirlediği hususların dışında görüşme esnasında gündeme gelen konuları takip eden, yeni sorular sorulabilen, soruların sırasını değiştirilebilen ya da planladığı sorularda duruma göre değişikliğe gidilen görüşme türüdür. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmenleri; coğrafyanın tanımına ilişkin fiziki ortam ve insan etkileşiminin aktarımı olduğu, coğrafyanın sosyal bilgiler eğitiminde önemli olduğu, coğrafya ile ilgili konu, kazanım ve ders saatinin yetersiz olduğu, coğrafya konularının işlenmesinde etkinlik temelli öğretimin tercih edildiği, sosyal bilgiler dersi içerisinde coğrafya kazanımlarının düzeye uygun, açık ve net olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca yaklaşım olarak en fazla yapılandırmacı yaklaşımı, strateji olarak sunuş yoluyla öğrenmeyi, yöntem-teknik olarak ise anlatım yöntemini tercih ettikleri, ölçme ve değerlendirme sürecinde ise en fazla çoktan seçmeli testi kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared to investigate social studies teachers' thoughts on teaching geography; It is purposed to evaluate teachers' questions about how geography subjects are commited, their perceptions of geography teaching and how to achieve a beter geography teaching. The research participants consist of 50 social studies teachers working in Sivas Erzurum, Kayseri, Yozgat and Ordu during 2019-2020 education and training. This study, which aims to reveal the views of social studies teachers about geography teaching in social studies lesson, is a qualitative research. Phenomenology, one of the qualitative research patterns, was used in the data collection and interpretation process. Semi-structured interview form was used to collect the data. Semi-structured interview form; Apart from the issues determined by the researcher, it is the type of interview that follows the issues raised during the interview, new questions can be asked, the order of the questions can be changed, or the questions that are planned are changed according to the situation. As a result of the research, social studies teachers; Regarding the definition of geography, physical environment and human interaction are transfers, geography is important in Social studies education, related to geography; subject, acquisition and lesson hours are insufficient, activity based education is preferred in the processing of geography subjects, geography acquisitions in the social studies course are, suitable for level, clear and clear is concluded. Also As an approach constructivist approach the most, expository teaching as a strategy, they prefer the method of expression as a strategy, ın the assessment and evaluation process, they use the multiple choice test the most was concluded.