Sosyal bilgiler dersinde coğrafya öğretiminin akademisyenler ve öğretmenlerin görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of teaching of social sciences on academic geography lesson according to the views of teachers and academicians
  1. Tez No: 415919
  2. Yazar: MESUT KOT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Coğrafya Eğitimi, Delphi Tekniği
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, sosyal bilgiler dersinde coğrafya konularının öğretiminin akademisyenler ve öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda incelenmesi ve çözüm önerileri sunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 yılları arasında Türkiye'de görev yapmakta olan sosyal bilgiler öğretmenleri ve sosyal bilgiler eğitimcileri oluşturmaktadır. Araştırma üç oturumda tamamlanan bir delphi çalışmasıdır. Delphi çalışmaları; aynı anketin bir uzman grubuna birden fazla gönderildiği, her oturum sonunda uzmanların yapılan değerlendirmeler konusunda bilgilendirildiği ve değerlendirilen maddeler üzerinde bir uzlaşmaya varılmasını amaçlayan çalışmalardır. Araştırmanın birinci turunda uzman görüşü alınarak hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan anket, 38'i öğretmen, 14'ü akademisyen olmak üzere toplamda 52 kişiye uygulanmıştır. Katılımcıların sorulara verdikleri cevapların içerik analizi yapılmış ve ikinci tur delphi anketi oluşturulmuştur. Bu anket 7'li likert ölçeğine göre hazırlanmış ve birinci tur delphi anketini değerlendiren katılımcılara gönderilmiştir. Toplamda 29 katılımcı geri dönüş yapmıştır. İkinci tur delphi anketinin maddelerinin her birinin birinci çeyrek, üçüncü çeyrek, medyan ve genişlik değerleri hesaplanmıştır. Bu şekilde üçüncü anket oluşturulmuştur. Bu anket katılımcılara tekrar gönderilerek değerlendirmeleri sağlanmıştır. Toplamda 21 katılımcı geri dönüş yapmıştır. Üçüncü anket sonuçlarına göre katılımcılar arasında büyük oranda görüş birliği sağlandığı gözlenmiş ve çalışma sonlandırılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgilerin mantığına uygun olarak coğrafya konularının öğretiminde program, süre, yöntem, araç gereç ve öğretmen açısından bazı sorunlar ortaya konmuş ve uzman görüşleri doğrultusunda çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was planned to solve and explain geography topics with the help of teachers and academists. The working groups of the study is teacher of social studies and social studies educators who are working between 2014-2015 years in Turkey. This is delphi research that can be completed in three sections. The delphi studies are; the survey send to more than one expert, the works that the experts are informed at the end of each section and have a consensus on items by the help of experts. At the end of the first section, the survey that is composed of open ended questions experts confirmed was implemented on 38 teachers and 14 academists who is composed of totally 52 people. The answers of the participants on survey were evaluated in the research. Then, the second section is composed of the main Delphi survey. This survey was prepared by the help of likert scale and sent to the participants who evaluate the survey. Totally 29 participants was turned back to the survey. At the second section of the Delphi survey, rates of first quarter, third quarter , median and extend of the items were calculated. In that way, the third survey was completed. That survey was evaluated one more time by the participants who implemented the survey. Totally 21 participants turned back. According to results of the third survey results, there is a substantially consensus between participants and the study was ended. At the end of the research, some problems like program, time, method, material and teachers in the teaching of geography topics was indicated and by the help of experts, some solution advices was tried to indicate.