1806-1812 Osmanlı-Rus Harbi'nde Rus ordusunun Tuna Harekâtı
The Russian operations in Danube in the Russo-Ottoman War of1806-1812
  1. Tez No: 629259
  2. Yazar: ÖMER FARUK UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tuna, Osmanlı, Rusya, Napoléon, Slobozia, Bükreş, Danube, Ottoman, Russian, Napoléon, Slobozia, Bucharest
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Elinizdeki tez, 1790 yılında Rus ordusunda göreve başlayan Aleksandr Fedoroviç Lanjeron'un (1763-1831)“Böyle şanslı bir son ile bu kadar zavallıca mücadele edilen bir harp hiç yoktu.”diyerek bahsettiği, 1806-1812 Osmanlı-Rus Harbi'nde Rus ordusunun Tuna Cephesi'ndeki harekâtını incelemektedir. Çalışmanın ana eksenini, Rus ordusunun askeri faaliyetleri oluşturmuşsa da Osmanlı Devleti'nin bu savaşa karşı tutumu, yürüttüğü diplomatik faaliyetler ve kendi içerisindeki siyasi olaylar ile Avrupa Devletleri'nin diplomatik faaliyetleri de metinde anlatılmaya çalışılmıştır. Harp boyunca, Rus ordusunun durumu ve muharebe alanında karşılaştığı zorluklara (iaşe temini, mevsimin etkisi, salgın hastalıklar, Rus komutanların yönetimdeki yetersizliği, coğrafyaya ilişkin harita eksikliği ve dolayısıyla birliklerin kaybolması vs.) reaksiyonu, Rus ve Osmanlı arşiv belgeleri ve kroniklerinin ışığında açıklanmaktadır. Ayrıca içerisinde birçok kale kuşatması barındıran bu harpte, Rus ordusunun Osmanlı Devleti'nin harekât bölgesindeki kale ve şehirlerine (Hotin, Bender, Akkerman, İsmâil, İbrâil, Pazarcık, Rusçuk, Yergöğü, Silistre…) yönelik nasıl bir saldırı planı kurduğu da yine detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Öncelikle çalışmaya, Türkçe literatürde ayrıntılı bir çalışma mevcut olmadığı için Kaynak ve Literatür Değerlendirmesi yapılarak başlanmıştır. İki bölümden oluşan tezin birinci bölümünde Napoléon Bonaparte (1769-1821), İngilizler, Ruslar ve Osmanlıların 1789-1806 yılları arasında geçirdiği süreç anlatılmış; daha sonra harekât bölgesinin coğrafi durumu, tarafların mevcut askerî durumları ve tarafların komuta heyetleri dile getirilmiştir. İkinci bölüm ise tezin ana eksenini oluşturmaktadır. Bu bölümde, 1806 yılının sonlarında Rus ordusunun Osmanlı topraklarına girdiği süreç ayrıntılı bir şekilde anlatılmaya çalışılmış, daha sonraki harekât da yıllara göre tasnif edilmiş ve hem Osmanlı hem Rus kaynaklarından faydalanılarak anlatılmıştır. İnşa edilen metin, okuyucunun daha iyi anlaması için grafik ve haritalarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis in your hand examines the operations of the Russian army on the Danubian Front in the Ottoman-Russian War of 1806-1812. It was described by Alexander Fedorovich Lanjeron (1763-1831), who took office in the Russian army in 1790, as“Never was there a war so poorly fought with such a lucky end.”Although the military activities of the Russian army constituted the main axis of the study, the attitude of the Ottoman Empire against this war, the diplomatic activities, political events within itself and the diplomatic activities of the European States were tried to be explained. The situation of the Russian army during the war and its reaction of the difficulties encountered in the field (such as supply, the effect of the season, epidemics, insufficiency of Russian commanders, lack of geographic maps and the loss of troops, etc.) are clarified in the light of Russian and Ottoman archival documents and chronicles. Moreover, in this war which includes many fortress battles, it is explained in detail how the Russian army set up an attack plan against (Khotyn, Bender, Akkerman, İzmail, Braille, Bazarjika, Ruse, Giurgevo, Silistra…) the fortresses and cities of the Ottoman Empire. First of all, since there is no detailed work in the Turkish literature, the study is started by evaluating the sources and literature. The thesis which consists of two chapters, in the first chapter; the period between 1789-1806 which was spent among Napeléon Bonaparte (1769-1821), the Britishs, the Russians and the Ottomans and then the geographical situation of the operation area, the current military situations of the parties and the command staff of the parties are explained. The second chapter is the main axis of the thesis. In this chapter, the process in which the Russian army entered the Ottoman territories at the end of 1806 was strived to be expressed in detail, the subsequent operations were classified according to the years and it was explained by using of both Ottoman and Russian sources. The text, which was built to make the reader understand, was supported by maps and graphics.