Nikolay Leskov (1831-1895) ve Rusya'da edebiyat ve ideoloji
Nikolay Leskov (1831-1895) and literature and ideology in Russia
- Tez No: 629266
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Leskov, Edebiyat, İdeoloji, Rusya, Batıcılar, Slavseverler, Leskov, Literature, Ideology, Russia, Westernizers, Slavophiles
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
19. yüzyılda yaşamış yazar Nikolay Leskov'un eserleri ve düşünceleri üzerinden dönemin toplumunu, kültürünü, ideolojisini ve politik cerayanlarını içermektedir. Bu çalışmada Nikolay Leskov'un, yaşadığı dönemde tahtta bulunan çarlar, siyasi düşünceler, felsefeler ve akımlarla ilgili görüşleri incelenmekte ve 19. yüzyıl Rusya'sında ortaya çıkan nihilizm akımı ve Batıcılık ve Slavcılık düşünceleri karşısındaki konumu tartışılmaktadır. Gazetecilik kariyeriyle birlikte edebiyata giren Leskov eserlerinde dönemin toplumunu resmetmektedir. Eserlerine yansıyan bu karakterler ile 19. yüzyılın Rus insan tipolojisi hakkında bilgi edinebilmekteyiz. İlk bölümde yazarın yaşamış olduğu çağı, ikinci bölümde yazarın hayatını ve son bölümde ise iki klasik eseri incelenmektedir. Mtsenskli Lady Macbeth eseriyle Leskov 19. yüzyılda gündeme gelen kadın sorununu, Mühürlü Melek eseriyle ise minyatür devletler halinde yaşayan Kadim Müminler topluluğunu anlatmaktadır. Her iki eserde, dönemi idrak edebilmemize olanak sağlaması açısından mühimdir.
Özet (Çeviri)
It is includes the society, culture, ideology and political movements of the period through the works and thoughts of the writer Nikolai Leskov who lived in the 19th century. In this study, the views of Nikolai Leskov about the tsars on the throne, political thoughts, philosophies and movements are examined and his position against the ideas of Westernizers and Slavophiles and nihilism movement that appearing in 19th century Russia are discussed. Leskov, who entered literature with his journalism career, depicts the society of the period in his works. With these characters reflected in his works, we can learn about Russian human typology of the 19th century. In the first part, the era of the author, in the second part, the life of the author and in the last part, his two classical works are examined. With the work of Lady Macbeth from Mtsensk District, Leskov describes the women issue that emerged in the 19th century, and with the work The Sealed Angel, the author describes the Old Believers community living in miniature states. Both works are important in terms of allowing us to understand the period.