Endülüs'te diplomasi ve diplomatik yazışmalarda dil ve üslup (Gırnata Devleti Dönemi XIII.-XV. yüzyıllar)
Language and style in diplomacy and diplomatic correspondence in Andalusia (Giranada State Period XIII.-XV. centuries)
- Tez No: 629271
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Endülüs, Gırnata, Aragon, diplomatik yazışmalar, diplomatik dil, üslup ve yöntem, Andalusia, Granada, Aragon, diplomatic correspondence, diplomatic language, style and method
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, Endülüs Müslümanlarının Gırnata döneminde, savaş, barış, esir değişimi, taziye, bağlılık, emân dileme gibi münasebetlerle Gırnata Emîrleri ile Aragon Kralları ve Kuzey Afrika Müslüman yöneticileri arasında gerçekleştirilen diplomatik yazışmalar gerek dönemin tarihsel özellikleri gerekse diplomatik dil, üslup ve yöntem açısından analiz edilmiştir. Bu tez, giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş bölümünde Batı ve Doğu dünyasındaki diplomasi geleneği, bu döneme ait tarihsel olaylar çerçevesinde ele alınmaktadır. Birinci bölümde, Müslümanların Endülüs'ü fethetmeleriyle burada kurulan Müslüman devletlerin tarihi hakkında özet bilgi verilerek, bu dönemde yürütülen diplomatik faaliyetler diplomatik belgeler üzerinden değerlendirilmektedir. İkinci bölümde, Gırnata Emirliği döneminde gerçekleştirilen diplomatik yazışmalar ve imzalanan antlaşmalar metinlerin içeriğinin anlaşılması amacıyla tarihsel bir altyapı içinde irdelenmiştir. Sonuç kısmında ise diplomatik yazışmalarda kullanılan yönteme ilişkin tespitlere ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the diplomatic correspondences related to declaration of war, settling peace, prisoner exchange, condolence, loyalty, and ask for mercy between the Emirate of Granada and Kings of Aragon as well as Muslim administrators of North Africa have been analyzed in terms of both historical features of the period and the diplomatic language, style and method during the Granada period of Andalusian Muslims. This thesis consists of an introduction, two chapters and a conclusion. The aim of the introduction has been to examine the diplomatic tradition in the Western and Eastern world within the framework of that historical period. In the first chapter, it has been given a brief information about the history of Muslim states established in Spain after Muslim conquest of Andalusia. In addition, diplomatic activities of that period has been studied through diplomatic documents. In the second chapter, diplomatic correspondences and agreements signed during the Emirate of Granada have been analyzed within a historical infrastructure in order to better understand the content of the texts. In the conclusion, identifications and evaluations regarding the method used in diplomatic correspondence have been mentioned.