Diyarbakır gazetesine göre İkinci Dünya Savaşı yılları
The years of Second World War according to the Diyarbakır newspaper
- Tez No: 629272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞEHİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Administration, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Diyarbakır, Toplum, Günlük Yaşam, Second World War, Diyarbakır, Society, Daily Life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma İkinci Dünya savaşı yıllarında Diyarbakır'da yayın hayatını sürdürmüş olan Diyarbakır yerel gazetesinin bir incelemesidir. Bu gazetede yayınlanan, tüm dünya savaştayken Diyarbakır'daki halkın eğitim, sağlık, ekonomi, ticaret, kültür, sanat, spor ve gündelik yaşamları hakkındaki haberler incelenmiştir. Kendisini siyasal gazete olarak tanımlayan Diyarbakır gazetesinin İkinci Dünya Savaşına dair gerek dünya basınından gerekse ulusal basından alınan haberlere dayanarak yaptığı haberler de ayrıca incelenmiştir. Ele alınan zaman aralığı itibari ile dönemin Diyarbakır şehri, halkı ve İkinci Dünya Savaşı algısı anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a review of the local Diyarbakır newspaper, which had been published in Diyarbakır during the Second World War. The news about the education, health, economy, trade, culture, art, sports and daily life of the people in Diyarbakır, published in this newspaper, while the whole world was at war, were examined. The news of Diyarbakır newspaper, which defines itself as a political newspaper, based on the news received from the world press and the national press about the Second World War, was also examined. The city of Diyarbakır, its people, and the perception of the Second World War were tried to be explained as of the time period discussed.