Anonim şirkette rüçhan hakkı
Subscription right in the company
  1. Tez No: 629289
  2. Yazar: ONURALP ATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF CEMRE HAZIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rüçhan hakkı, sınırlama veya kaldırma, haklı sebep, müktesep hak, mali hak, kişisel hak, esas sermaye sistemi, kayıtlı sermaye sistemi, Subscription right, limitation or abrogation, fair cause, acquired right, financial right, personal right, basic capital system, registered capital system
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile anonim şirketlerde pay sahibine, dış kaynaklı sermaye artırımı sonucu ortaya çıkacak yeni paylardan öncelikli olarak alma hakkı tanıyan rüçhan hakkı düzenlenmiştir. Hem mali hem de kişisel haklar sağlayan rüçhan hakkı ile sermaye artırımı sonucu, yeni payların üçüncü kişilere satılmasının önüne geçilerek, pay sahiplerinin zarara uğramaları engellenmiş olmaktadır. Rüçhan hakkı kural olarak pay sahiplerine tanınmakla birlikte esas sözleşme veya genel kurul kararıyla diğer kişilere de tanınabilir. Mutlak nitelikte bir müktesep hak sağlamayan rüçhan hakkı esas sermaye sistemini kabul eden anonim şirketlerde genel kurul, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden anonim şirketlerde ise yönetim kurulu tarafından sınırlandırılabilir veya kaldırılabilir. Rüçhan hakkının kısıtlanabilmesi için haklı bir sebebin bulunmasının yanında kanunda yer alan diğer şartların da gerçekleşmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Subscription right has been regulated by the Turkish Commercial Code numbered 6102. Subscription right gives the shareholder the right to receive new shares, which will emerge as a result of the increase of capital. With the subscription right, which provides both financial and personal rights, shareholders are prevented from suffering losses by preventing the sale of new shares to third parties as a result of the capital increase. Although the subscription right, in principle, is granted to shareholders, it can also be granted to other people by the articles of partnership or the decision of the general assembly. Subscription right, which does not provide an acquired right, may be limited or abrogated by the general assembly in joint stock companies that accept the basic capital system and board of management that accept the registered capital system. In order to restrict the subscription right, there must be a fair cause, as well as other conditions in the law.