Limited şirket ortaklarının mali hakları
Financial rights of partners of limited company
  1. Tez No: 925619
  2. Yazar: ZELİHA SEDA HAYRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM İLBASMIŞ HIZLISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Limited şirket, mali haklar, kâr payı, tasfiye payı, Limited company, financial rights, profit share, liquidation share
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Limited şirketler TTK kapsamında sermaye şirketleri olarak sınıflandırılmasına rağmen, hem sermaye hem de şahıs şirketlerine özgü unsurlar içermektedir. Türkiye'de en yaygın kurulan şirket türü limited şirketlerdir. Bu nedenle, limited şirket ortaklarının mali haklarının bütüncül bir şekilde incelenmesi önemlidir. Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirkette ortağın en temel mali haklarından biri kâr payı hakkıdır. Diğer finansal haklar arasında, tasfiyeyi gerektiren bir sona erme durumunda tasfiye payı alma hakkı, şirketten ayrılan veya çıkarılan ortak için ayrılma payı hakkı, dış kaynaklardan sağlanan sermaye artışı sonucunda doğan yeni pay alma hakkı (rüçhan hakkı), iç kaynaklardan yapılan sermaye artışı sonucu elde edilen bedelsiz pay alma hakkı ve sermaye iadesi yasağına istisna oluşturan hazırlık dönemi faizi alma hakkı bulunmaktadır. Kâr payı, ayrılma payı ve rüçhan hakkı TTK'da daha ayrıntılı düzenlenmişken, tasfiye payı ve hazırlık dönemi faizi anonim şirket hükümlerine atıfla düzenlenmiştir. Bedelsiz pay alma hakkı açıkça düzenlenmemiş olsa da TTK m. 583/5'ten bu hakkın var olduğu anlaşılmaktadır. Bu haklarla ilgili çeşitli belirsizlikler söz konusudur. Bu çalışma, her bir finansal hakkın hukuki niteliğini, kullanım koşullarını, kapsamını, şeklini, sınırlamalarını ve ihlal durumunda başvurulabilecek hukuki yolları belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda ortağın mali haklarına ilişkin hukuki sorunlara, öğretideki tartışmalara, anonim şirketlerle aynı ya da farklı olan yönlerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although limited companies are classified as capital companies under the TCC, they incorporate elements of both capital and private companies. In Türkiye, limited companies are the most commonly established type of company. Therefore, examining the financial rights of limited company partners holistically is essential. One of the most basic financial rights of a partner in a limited liability company, which can be established for all kinds of economic purposes and issues that are not prohibited by law, is the right to a profit share. Other financial rights include the right to a liquidation share upon termination requiring liquidation, a separation share for partners who leave or are expelled, a subscription right arising from external capital increases, the right to free shares from internal capital increases, and the right to preparatory period interest, an exception to the capital return prohibition. While profit share, separation share, and subscription rights are more detailed in the TCC, liquidation share and preparatory period interest are regulated by reference to joint stock company provisions. The right to free shares, though not explicitly regulated, is inferred from TCC Article 583/5. Various uncertainties arise regarding these rights. This study seeks to determine the legal nature, conditions, scope, form, and limitations of each financial right, as well as available remedies for violations. In this context, legal problems regarding the financial rights of the partner, discussions in the doctrine, and the aspects that are the same or different from joint stock companies are mentioned.