Macarların Hıristiyanlık öncesi dini inanışları ve Hıristiyanlaşma süreci
Pre-Christianity Religious Beliefs and Christiantization Process of Hungarians
- Tez No: 629288
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Macarlar, Macar tarihi, Hıristiyanlık, Macarların Eski Dini, Hungarians, Hungarian History, Christianity, Ancient Religion of Hungarians
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Toplumlar arası etkileşim söz konusu toplumların birbirlerini karşılıklı olarak etkilemelerine ve sonuç olarak birçok yönden değişimlere maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Bu doğrultuda bu toplumların sosyo-kültür ve inanç sistemlerinde önemli değişimler meydana gelebilmektedir. Bunun örnekleri biri Macar topluluğunda görülebilmektedir. Macarlar binlerce yıllık yolculukları sırasında Ural bölgesinden Karpat Ovasına kadar birçok toplulukla karşılamış ve bu karşılamaların sonucunda Macarların yaşam biçimleri, gelenek – görenekleri ve inanç sistemlerinde bazı değişimler meydana gelmiş, dinleri Ural toplulukları, İran hakları, Slavlar ve özellikle Türklerin etkisinde şekillenmiş ve son yurtlarında ise Macarlar artık Hıristiyanlığa geçmiştir. Bu kapsamda Macarların uzun yolculukları sonucunda şekillen Hıristiyanlık öncesi dini inançları ve yurt edinme sonrası Hıristiyanlaşma süreçleri araştırılmıştır. Macarların Hıristiyanlık öncesi inanç sistemleri halk bilimi ve tarihi yazılı kayıtlar çerçevesinde Sibirya Şamanizmi ve Türklerin eski inanç sistemleri ile karılaştırılarak, Hıristiyanlaşma süreci ise tarihi süreç içerisindeki olaylar ve gelişmelere göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cross-society interactions enable given societies to affect each other and consequently it will make those societies experience changes in many different ways. Accordingly, some critical changes will occur in those given societies' socio-cultural and religious systems. An example of those changes can be found in Hungarian society. Hungarians encountered with many different societies during their a thousand years long journey from Ural region to Carpathian Basin and as a result of those encounters some changes occurred in Hungarians' life styles, customs and religious systems, their religion was shaped under the influence of Iranian people, Slavs and especially Turks and in their last home, they lastly converted to Christianity. In this context, pre-Christianity religious beliefs of Hungarians and their Christianization process after the Conquest have been studied. Pre-Christianity religious beliefs of Hungarians has been studied within the scope of folklore and written historical records and by comparing those beliefs with Siberian Shamanism and ancient belief system of Turkic people whereas Christianization process of Hungarians has been studied in accordance with instances and developments throughout the historical process.