Türk işaret dilinde sözcük yapımı
Word formation in Turkish sign language
- Tez No: 629303
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ HALUK AKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk İşaret Dili, Sözcük Yapımı, İkonizm, Ödünçleme, Birleştirme, Turkish Sign Language, Word Formation, Iconicity, Borrowing, Compound
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma,Türk İşaret Dilinde (TİD) kullanılan üç sözcük yapımı yöntemini betimlemeyi amaçlamaktadır. Tezde, ikonik sözcük yapımı başta olmak üzere, ödünçleme ve birleşik sözcük yapım yöntemleri TİD verileriyle örneklendirilmiştir. İşaretler yalnızca sözcük yapım konusunda incelenmiş olup gerektiği yerde sesbilim, biçimbilgisi ve anlambilimle ilgili veriler kullanılmıştır. Bilindiği üzere, TİD ve Türkçe aynı coğrafyada kullanılmaktadır. Bu yüzden tezde yer yer karşılaştırmalı veriler de kullanılmıştır. Ek olarak tezin kaynak dili Türkçe olduğu için, okuyucuların örnekleri daha iyi kavraması adına Türkçe örnekler de verilmiştir. Çalışmada incelenen üç sözcük yapım yöntemi kendi içinde ayrılan alt başlıklara sahiptir. Tezin amacı sözcük yapım yöntemleri açısından TİD'in nasıl bir görünüm sunduğunu özetlemektir. TİD'in üç boyutlu yapısı sayesinde birçok sözcük yapım yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu tezde, sadece üç sözcük yapım yöntemi incelenmiştir. Bu yönüyle tez giriş niteliğinde okunmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to describe three word formation methods used in Turkish Sign Language (TSL). In the thesis, word formation methods consisting of iconism, borrowing and compound are exemplified by TSL data. Signs discussed were examined only in word making, and only data about phonetics, syntax and semantics were used where necessary. As it is known, TSL and Turkish are used in the same geography. Therefore,comparative data are also used in the thesis. In addition, since the source language of the thesis is Turkish, Turkish examples are given for the better understanding of the samples. The three word formation methods examined in the study have subtitles that are separated in themselves. The aim of the thesis is to summarize how TSL draws in terms of word formation methods. There are many word formation methods at thanks to the three-dimensional structure of TSL. However, in this thesis, only three word formation methods are examined. With this aspect, the thesis should be read as an introduction.