İletişim tasavvurunun hikâyesi: Ömer Seyfeddin'de insan, kurum ve kültür etkileşimi
The story of the communication envisagement: Human, institution and culture interaction in Ömer Seyfeddin
- Tez No: 629302
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİKAR DAMLAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hikâyede İletişim, Kültür Etkileşimi, İletişim Süreci, Ömer Seyfettin, Anlatı Analizi, Communication In The Story, Cultural Interaction, Communication Process, Ömer Seyfettin, Narrative Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada Ömer Seyfeddin'in Hikâyelerinde yer alan insan, kurum ve kültür etkileşimi üzerinde durulmuş, hikâyelerdeki iletişim süreçlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Ömer Seyfeddin'in dört ciltlik hikâyeler serisi evreninde sekiz hikâye tesadüfi örneklem ile seçilmiştir. Seçilen hikâyeler yapısalcı teori bağlamında T. Van Dijk'ın Söylem Anlama Stratejileri ve Seymour Chatman'ın Anlatı Yapısı ve Mehmet Kaplan'ın Hikâye İncelemelerinden beslenen bir yöntemle analize tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda Ömer Seyfeddin'in Hikâyelerinde yer alan iletişim süreçleri ve etkileşimler insan, kurum ve kültür ilişkileri çerçevesinde modellenmiş, hikâyelerde iletişim altyapısını oluşturan kavramlar ve olay aşamaları da şemalar ve tablolar dâhilinde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation draws on the communication processes in Ömer Seyfeddin's stories by putting emphasis on the correlation among human, societal structures and culture. In scope of this dissertation, eight stories were chosen by random sampling from Ömer Seyfeddin's four volumes of story series. The chosen stories were then analyzed with a methodology supported by T. Van Dijk's Critical Discourse Analysis, Seymour Chatman's Story and Discourse and Mehmet Kaplan's Story Analysis within the context of structuralist theory. The communication processes and interactions within the frame of the correlation among human, societal structures and culture which finds itself a place in Ömer Seyfeddin's stories are transferred into a model. Consequently, the concepts and events which build the foundation of communication in stories are represented by diagrams and tables.