Benign kistik lezyonları ve kaynama yokluğu olan hastalarda dondurularak kurutulmuş kemik allogreftleri ile demineralize kemik matriks kombinasyonunun allogreftlerle karşılaştırılması
Comparison of freeze-dried bone allografts and demineralized bone matrix combination to allografts in patients with benign cystic lesions and nonunions
  1. Tez No: 629309
  2. Yazar: İBRAHİM ETLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT DABAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Demineralize Kemik Matrisi (DBM), Dondurulmuş Kurutulmuş Kemik Allogreftleri (AG), Benign Kistik Lezyon, Kaynamama
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Özet Amaç: Bu çalışmanın amacı, kaynama yokluğu görülen ve benign kistik lezyonu olan olgularda, kortikospongioz kurutulup dondurulmuş allogreft (AG) ile Demineralize Kemik Matriks (DBM) kombinasyonun uygulandığı hastalar ile yalnız AG uygulanan hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal metod: Retrospektif olarak olarak planlanan bu çalışmaya kırık sonrası kaynama yokluğu gelişen (nonunion) ve benign kistik lezyonu olan, operasyon sırasında DBM ve/veya allogreft kullanılan ve radyolojik ve klinik takibi yapılan hastalar alındı. Benign kistik lezyonu olan hastalar Grup I'e, nonunion tanısı alan hastalar Grup II'ye dahil edildi. Grup I ve Grup II hastalar kullanılan greft türlerine göre A ve B olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. DBM-AG uygulanan hastalar A grubuna, sadece AG uygulanan hastalar ise B grubuna alındı. Greftin görünümü ve kaynama potansiyelini için, Goldberg'in radyolojik değerlendirme skalası kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 101 hasta alındı. Grup I'e 48 hasta, grup II'ye 53 hasta alındı. Grup IA ve Grup IB karşılaştırıldığında radyolojik değerlendirmede skor açısından anlamlı fark bulundu (p=0.011). Grup IIA ve Grup IIB karşılaştırıldığında skor açısından aralarında anlamlı fark bulundu (p=0.014). Grup IA ve IIA skorları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Otogreftlerin yetersiz olduğu olgularda allogreftler kullanılabilir. Kullanılan allogreftler, DBM ile karıştırılıp kullanıldığında klinik ve radyolojik olarak hem daha iyi, hem de daha hızlı kaynama elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: The aim of this study was to compare the clinical and radiological results of the patients who treated the combination of Corticospongiosis dried and frozen allograft (AG) with Demineralized Bone Matrix (DBM) and the patients who treated AG in the patients who had bening cystic lesions (BCLs) and nonunion. Materials and Methods: This retrospective study included patients who had a BCLs and nononion, who underwent DBM and / or AG during the operation and who followed radiologically and clinically. Patients with BCLs were included in Group I and the patients with nonunion were included in Group II. Group I and Group II patients were divided into two groups as A and B. Patients who treated DBM-AG were included in group A and who treated AG were included in group B. Goldberg radiological evaluation scale was used to evaluate the graft appearance and its union potential. Results: In this study, 101 patients were included.48 patients in group I and 53 patients in group II were included. When comparing Group IA with Group IB, there was a significant difference in terms of their radiological scores (p=0.011). When comparing Group IIA with Group IIB, there was a significant difference in terms of their radiological scores (p=0.014). The Group IA and IIA score were statistically significantly higher. Conclusion: In the treatment of BCLs and nonunion, AG-DBM combination is more effective than AG alone as clinically and radiologically. Key Words; Demineralized Bone Matrix,Freeze-Dried Bone Allografts, Bening Cystic Lesion, Nonunion.