Sjögren sendromlu hastalarda psikiyatrik hastalık sıklığı ve klinik parametreler ile ilişkisi
Psychiatric disease frequency in patients with sjogren's syndrome and its relationship with clinical parameters
  1. Tez No: 629310
  2. Yazar: IBRAGIM SHKUROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Primer Sjögren sendromu, Yeğin Depresyon, Yaygın Anksiyete bozukluğu, Psikiyatrik hastalık, Primary Sjogren's syndrome, Major Depression, Generalized Anxiety disorder, Psychiatric diseas
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Romatoloji kliniğinde tanı almış primer Sjögren sendromlu yetişkin hastalarda psikiyatrik bozukluk sıklığını araştırmak ve hastalık şiddeti, akut faz reaktanları gibi klinik parametreler ile ilişkisini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: KBÜ Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji kliniğine 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında başvuran primer Sjögren sendromlu hastalar ve sağlıklı bireyler çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya dahil olma kriterlerini taşıyan gönüllülere; ruhsal bozuklukların tanısal ve istatistiksel el kitabı (DSM-5) için yapılandırılmış klinik görüşme, Structured Clınıcal Intervıew for DSM-5 Disorders Clinician Version, (SCID-5-CV) ile yapılan psikiyatrik değerlendirme sonrasında; Sosyodemografik Veri Formu, Sjögren Sendromu Klinik Parametre Veri Formu (sadece PSS tanısı olanlara), Sjögren Sendromu Eular Hasta Bildirim İndeksi Skoru (ESSPRI) (sadece PSS tanısı olanlara), Hamilton Depresyon Ölçeği ve Hamilton Ansiyete Ölçeği uygulandı. Verilerin istatiksel analizi“ MiniTAB17”programı kullanılarak değerlendirildi. Nitel verilerin karşılaştırması için Chi-square ve Fisher Exact testi kullanıldı. Tüm nicel verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov–Smirnov testi ile değerlendirildi. Normal dağılım gösteren parametrik veriler t testi, normal dağılım göstermeyen parametrik veriler ise Mann-Whitney U testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Primer Sjögren sendromlular ile sağlıklı kontrol grubunun SCID-CV sonuçlarına göre karşılaştırılması yapıldı. Primer Sjögren sendromu olan grupta, %42 (n=21) yeğin depresyon; % 16 (n=8) yaygın anksiyete bozukluğu olduğu saptandı. Primer Sjögren sendromu olan grubun %58'inde (n=29) psikiyatrik bozukluk saptandı. Primer Sjögren sendromlu hastalarda, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla; yeğin depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve toplam ruhsal bozukluk tanısı alan hasta sayısının anlamlı derecede yüksek olduğu gözlenirken, diğer psikiyatrik hastalıklar açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Primer Sjögren sendromlu hastaların, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla sigara kullanımı anlamlı derecede yüksek iken, diğer sosyodemogrefik veriler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Psikiyatrik tanı alan ve almayan primer Sjögren sendromlu hasta grupları karşılaştırıldığında; ANA, Anti-Ro, Anti-La, biopsi pozitiflikleri ve Euler hasta bildirim indeksi puanları gibi değişkenler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Primer Sjögren sendromlu hastalarda yeğin depresyon ve yaygın anksiyete bozukluğu, sağlıklı kişilere göre önemli ölçüde yüksek görülen bozukluklardır. Romatologların, primer Sjögren sendromlu hastalarda yeğin depresyon ve yaygın anksiyete bozukluğu açısından riskli bulduklarını, erken tanı ve tedavi amacıyla psikiyatri birimlerine yönlendirmeleri önerilir. Çünkü, hastaların yaşam kalitesini, işlevselliğini, ilaç tedavi uyumunu, mesleki ve sosyal becerisini artıracağı düşünülür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the frequency of psychiatric disorders in adult patients with primary Sjogren's syndrome diagnosed in the rheumatology clinic and to determine its relationship with clinical parameters such as disease severity, acute phase reactants. Equipment and method: Karabuk Training and Research Hospital rheumatology clinic between primary in reference to the date 01.01.2019-31.12.2019 Sjogren's syndrome patients and healthy subjects were included in the study. After the psychiatric evaluation with the structured clinical interview, Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders Clinician Version (SCID-5-CV) for volunteers who meet the inclusion criteria for the numerical and descriptive handbook of mental disorders (DSM-5); Socio-demographic data form and Sjogren's syndrome Clinical Parameters Data Sheet (those diagnosed only PSS), Sjogren's Syndrome Euler Patient Reported İndex score (ESSPRI) (those diagnosed only PSS), Hamilton Depression form, applied Hamilton Anxiety form. Statistical analysis of the data was evaluated using the“MiniTAB17”program. Chi-square and Fisher Exact test were used to compare qualitative data. The suitability of all quantitative data for normal distribution was evaluated with the Kolmogorov – Smirnov test; Parametric data fitting to normal distribution were compared using t test and parametric data not showing normal distribution were compared using Mann-Whitney U test. Finding: Comparison of primary Sjögren's syndromes and healthy control group according to SCID-CV results. In the primary Sjogren's syndrome group, 42% (n = 21) were found to be Depressed and 16% (n = 8) of Generalized Anxiety disorder. Psychiatric disorder was detected in 58% (n = 29) of primary Sjogren's syndrome group. In patients with primary Sjogren's syndrome, the number of patients diagnosed with Depression, Generalized Anxiety disorder and total psychiatric disorder was significantly higher compared to the healthy control group, but no significant difference was found between the groups in terms of other psychiatric diseases. While smoking was significantly higher in patients with primary Sjogren's syndrome compared to the healthy control group, no significant difference was found between the groups in terms of other sociodemographic data. There was no significant difference between the groups in terms of variables such as ANA, Anti ro, Anti la, biopsy positivity and Euler patient notification index scores in both groups with and without psychiatric diagnosis of primary Sjogren syndrome. Result: In patients with primary Sjogren's syndrome, Major depression and generalized anxiety disorder are significantly higher than in healthy individuals. Rheumatologists are advised to refer to psychiatry units for early diagnosis and treatment, which they find risky in terms of depression and generalized anxiety disorder in patients with primary Sjögren's syndrome. Because, it is thought that it will increase the quality of life, functionality, drug treatment compliance, professional and social skills of patients.