Obez çocuklarda serum omentin-1, vaspin, leptin ve adiponektin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum omentin-1, vaspine, leptin and adiponectin levels in obese children
  1. Tez No: 629316
  2. Yazar: ALLAHVERDI SADIGOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AKYÜZ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, omentin-1, vaspin, leptin, adiponektin, insülin direnci, obesity, omentin-1, vaspine, leptin, adiponectin, insulin resistance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Omentin-1, vaspin, leptin ve adiponekin adipoz dokudan salgılanan ve obeziteyle ilişkili sitokinlerdir. Obezlerde ve insülin direnci gelişenlerde plazma omentin-1, vaspin, adiponektin düzeyleri azalmakta, leptin seviyesi artmaktadır. Çalışmamızda obez ve obez olmayan çocuklarda omentin-1, leptin, vaspin ve adiponektin düzeylerini ve insülin direnciyle ilişkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmamıza; Ağustos 2019- Aralık 2019 tarihleri arasında Çocuk polikliniğine ek bir şikayeti olmaksızın kontrol amacıyla başvuran 6-17 yaş arası toplam 81 çocuk dahil edildi. Bunlardan 49 obez ve 32 'si obez olmayan grupa dahil edilerek omentin-1, vaspin, leptin ve adiponektin düzeyleri ile klinik laboratuvar parametreleri karşılaştırılmıştır. Çalışmamızın sonucunda; omentin-1, leptin ve adiponektin düzeyleri obez olan grupta yüksek buldduk. Vaspin düzeyleri ise kontrol grupta obez gruptan yüksek bulduk.Obez grupta leptin ile insülin direnci arasında anlamlı olmamakla birlikte poztif korelasyon, adiponektin ile isnülin direnci arasında anlamlı olmamakla birlikte negatif korelasyon saptanmıştır. Gruplar açısından AST, trigliserid, HOMA-IR, leptin, omentin-1, vaspin, ve adiponektin düzeyleri açısından anlamlılıklar tespit edildi. Obez grubunda AST, trigliserid, HOMA-IR, leptin, omentin-1 ve adiponektin düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksek bulunurken, vaspin, düzeyi obez grubunda anlamlı olarak daha düşük tespit edildi. Hepatosteatoz derecesi ile laboratuvar bulgularımız arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmezken, hepatosteatoz ile omentin-1, leptin ve adiponektin arasında anlamlı pozitif korelasyon görüldü.Omentin-1, vaspin ve adiponektin ile ilgili sonuçlarımızın literatürden farklı olmasının nedeni; Irk, yaş, genetik faktörler ve sigara kullanma alışkanlığı olabilir. Çocuklarda omentin-1, vaspin ve adiponektinin obezite ile ilişkisine dair daha ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Omentin-1, vaspine, leptin and adiponectin are adipose tissue secreted and obesity-related cytokines. Plasma omentin-1, vaspine, adiponectin levels decrease and leptin level increases in obese and those who develop insulin resistance. In our study, we investigated the levels of omentin-1, leptin, vaspine and adiponectin in obese and non-obese children and whether there is a relationship with insulin resistance. In our study, we investigated the levels of omentin-1, leptin, vaspine and adiponectin in obese and non-obese children and whether there is a relationship with insulin resistance. Our study; Between August 2019 and December 2019, a total of 81 children between the ages of 6 and 17 were admitted to the Pediatric outpatient clinic for additional control. 49 obese and 32 non-obese groups were included, and omentin-1, vaspine, leptin and adiponectin levels and clinical laboratory parameters were compared. As a result of our study; We found omentin-1, leptin and adiponectin levels high in the obese group. We found vaspin levels higher in the control group than the obese group. Although there was no significant correlation between leptin and insulin resistance in the obese group, a positive correlation was found between adiponectin and isnulin resistance, but a negative correlation was found. In terms of groups, significance was determined in terms of AST, triglyceride, HOMA-IR, leptin, omentin-1, vaspine and adiponectin levels. While the levels of AST, triglycerides, HOMA-IR, leptin, omentin-1 and adiponectin were higher in the obese group, the level of vaspin was significantly lower in the obese group. There was no significant correlation between hepatosteatosis grade and our laboratory findings, whereas there was a significant positive correlation between hepatosteatosis and omentin-1, leptin and adiponectin. There may be race, age, genetic factors, and smoking habits. Further research is needed on the relationship of omentin-1, vaspine and adiponectin to obesity in children.