Ahmet bin Abdülfettah el-Mucrî el-Melvî'nin 'el-Kavlu'l-Fasl fî Esrâri'l-Fasl ve'l-Vasl' adlı eserinin tahkiki
Ahmet bin Abdülfettah el-Muciri el-Melvi's 'el-Kavl el-Fasıl fi Esrar el-Fasil and el-Vasil' edition critics of justice
  1. Tez No: 629415
  2. Yazar: ALI ALMASOUD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: el-Mucirî, es-Sekkâki, el-Kavlu'l-Fasl, Belagat, Nazm, el-Fasl ve'l-Vasl, el-Muciri, es-Sekkaki, el-Kavlu'l-Fasıl, Belagat, Nazm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İslami ilimler asırlar boyunca doğuşundan günümüze çeşitli merhalelerden geçmiştir. Bu merhaleler telif, derleme ve telif eserlerin izahı mahiyetindeki şerhler olarak zikredilebilir. Daha sonra yapılan bu çalışmalar çeşitli ilim dallarına göre tefsir, hadis, fıkıh, kelam, siyer, belagat vb. şeklinde tasnif edilmiştir. Sınıflandırılan bu ilimlerden Belagat ilmi hakkında müstakil çalışmaların yanı sıra risale/kitapçık tarzı kısa ve öz eserler kaleme alınmıştır. Ne var ki ilim talebeleri hacimce kısa fakat içerik bakımından son derece zengin olan bu risalelerden ziyade cami kitaplarını tercih etmişlerdir. Bunun sebebi ise ilim camiasında küçük risalelerin daha az faydalı olarak görülmesidir. Fakat bu kısa risalelerde büyük cami kitaplarda olmayan çok önemli bilgiler mevcuttur. Belagat ilmini, kısa fakat yoğun edebi bir dille ele alan ve belagat kaidelerini adeta inci taneleri gibi şiir mısralarına dizen“el-Kavlu'l-Fasl fî Esrâri'l-Fasl ve'l-Vasl”hacimce kısa içerik olarak hazine kıymetinde değerli risalelerdendir. Eserin müellifi hicri XI. Asrın değerli âlimlerinden Ahmet bin Abdülfettah el-Mucrî el-Melvî'dir. Bu çalışmamızda müellifin zikri geçen eserini tahkik ettik. İki bölüm halinde yaptığımız çalışmada birinci bölümde yazarın hayatı, hocaları, öğrencileri ve dini düşünceleri hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde ise eseri tahkik ederek okuyucuya sunduk.
Özet (Çeviri)
The Islamic sciences went through several stages, including formation, authorship, explanation, annotation, and then composing, explanation, and abbreviation through the ages, based on the science and its origins. Among these sciences, which obtained a degree of classification and composition, is rhetoric. It is like other sciences, the classification of which was sometimes combined and other times like messages and mini compositions. Many authors and students turned to collective literature and neglected messages, thinking that collective literature was the best and of the greatest benefit. They might not have known that messages had benefits that did not exist in other types, and so was the case with mini compositions that contained details and minutes that did not exist in major compositions as their authors were afraid of prolongation. Therefore, I chose one of the messages in rhetoric, which deals with part of the rhetoric by abundance of information and abbreviation together, because it was composition, and it was like a necklace of pearls gathering beauty and perfection together. This message is "Al-Qawl Al-Fasl fi Asrar Al-Fasl Wal Wasl by Ahmed bin Abdul-Fattah Al-Mujiri Al-Mallawi, who is one of the scientists of the twelfth Hijri century. I had the honor to examine and study it in detail, providing it with a linguistic study and then examined its manuscript. The research was divided into two parts: In Chapter One, I had a quick pause on the life of the author, his writings, sheikhs, students and intellectual and religious views, with a brief overview of the history of rhetoric and rhetorical systems. In chapter Two, I studied a manuscript in detail, documenting the manuscript and then studying it linguistically and explaining the closed text of it, etc. as explained later.