Merkezi yönetimin politikaları bağlamında iklim değişikliğinin Türkiye'de sektörel bazda değerlendirilmesi
Evaluation of climate change on a sectoral basis in the context of the government's policies in Turkey
- Tez No: 629424
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Sera Gazı, Kamu Yönetimi, Sektörler, Azaltım ve Uyum, Climate Change, Greenhouse Gas, Public Administration, Sectors, Mitigation and Adaptation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İklim değişikliği, dünyayı ciddi şekilde tehdit eden bir sorundur. İklim değişikliği karmaşık nitelikte olması ve çeşitli sektörleri etkilemesi nedeniyle“wicked”sorun olarak görülür. Özellikle sanayi devriminden sonra fosil yakıtların artması, iklim değişikliğini tetikleyen en önemli unsurdur. Bu değişikliğin etkileri ülkelere göre farklılaşırken Türkiye ciddi risk taşıyan bir grupta yer almaktadır. Özellikle iklim değişikliğinin etkisi Türkiye'de daha çok, kuraklık ve sel baskınları şeklindedir. Bununla mücadele edebilmek için merkezi yönetimin uygulaması gereken azaltım ve uyum olmak üzere iki politika vardır. Azaltım politikası, sera gazını artıran emisyonları azaltmayı hedeflemektedir. Uyum politikası ise iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmayı hedefler. Ülkeler özellikle politikaları gerçekleştirmek adına uluslararası düzenlemeler yapmaktadır. Türkiye de ise azaltım ve uyuma yönelik politikalar hayata geçmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de merkezi yönetimin iklim değişikliğine ilişkin azaltım ve uyum politikaları sektör sektör ele alınarak yasal düzenlemeler, çalışmalar, uygulamalar ve raporlar bağlamında incelenmiştir. Çalışma ile merkezi düzeyde kamu yönetiminin iklim değişikliği ile ilgili yaptığı çalışmaların iklim değişikliğinin zararlı etkilerini giderme konusundaki yeterliliği değerlendirilmiştir. Araştırmada veri elde yöntemi olarak arşiv taramasından faydalanılmıştır. Arşiv taramasında merkezi yönetim düzeyindeki çalışmalar (çıkartılan yasalar, eylem planları vs.) kullanılmıştır. Ayrıca merkezi yönetimin iklim değişikliğine ilişkin çalışmalarını değerlendiren çeşitli kuruluşların raporlarından, bilimsel makaleler ve uzman görüşlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında bazı sektörlerdeki uygulamalarda sorunlar ve zıtlıklar, bazı sektörlerde ise yetersiz kalınan konuların olduğu görülmüştür. Özellikle sağlık, balıkçılık, turizm vs. sektörler yetersiz çalışmaların olduğu sektörler olarak gösterilebilir. Her şeyden önce bu sektörler de dahil olmak üzere tüm sektörlerin politikaları uyumu baz alacak şekilde yapılmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Climate change is a problem that threats the world seriously. Because of the fact that it is complex and affects various sectors, this problem is seen as a wicked problem. Especially after the industrial revolution, the increase of fossil fuels is the most important factor that triggers climate change. While the effects of this change are different according to countries, Turkey is located in a group with serious risk. In particular, the effects of climate change in Turkey are mostly in the form of droughts and floods. In order to tackle this, central management has two policies: mitigation and adaptation. The mitigation policy aims to reduce emissions that increase greenhouse gas. Whereas, the adaptation policy aims to minimize the negative effects of climate change. Especially, the countries make international arrangements in order to realize policies. Policies intended for mitigation and adaptation are also implemented in Turkey. In this study, climate policies such as mitigation and adaptation of central managemet in Turkey have been examined in the context of the legal regulations, studies, practices and reports by handling sector by sector. With this study, the adequacy of the studies concerning climate change performed by the public administration at central level about the issues of eliminating the harmful effects of the climate change has been evaluated. Archive scanning has been used as the method of obtaining data in the research. In the archive scanning, studies at the central management level (laws, action plans, etc.) have been applied. In addition, reports, scientific articles and expert opinions of various organizations evaluating central government's studies on climate change have been used. In the light of the findings obtained as a result of this research, it has been observed that there are problems and opposites in applications in some sectors and inadequate issues in some sectors. Especially health, fisheries, tourism etc. sectors can be cited as sectors with inadequate work. First of all, all sectors, including these sectors, should be based on adaptation. Renewable energy sources should be encouraged.