Tek başlı hükümet sistemleri
Monist government systems
- Tez No: 629427
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Tek başlı karma hükümet sistemi, cumhurbaşkanlığı sistemi, Türkiye, Latin Amerika, Endonezya, Kenya, Malavi, Rusya, Güney Kore, Monist mixed government system, Turkish type of presidentialism, Turkey, Latin America, Indonesia, Kenya, Malawi, Russia, South Korea
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 699
Özet
Bu tez, 2017 referandumu vasıtasıyla kabul edilen hükümet sistemimizin hükümet sistemi tasnifi içerisindeki yerine odaklanmaktadır. Ayrıca tez, ülkemiz ile benzer hükümet sistemine sahip olan ülkelerdeki yasama yürütme ilişkilerini açıklamayı amaçlar. Böylece Türkiye'deki muhtemel uygulamayı öngörebileceğiz. Modern Anayasa Hukuku, hükümet sistemlerini üç kategoride incelemektedir. Bunlar başkanlık sistemi, parlamenter sistem ve yarı başkanlık sistemidir. Ancak son birkaç on yıldır, hükümet sistemi çalışanların, başkanlık sistemi ile parlamenter sistem arasında olan ve başkanı sistem içerisinde önemli bir konuma sahip olduğu sistemleri dördüncü bir kategori olarak dâhil etmeye çalıştılar. Bunun amacı bu sistemleri başkanlık sisteminden ayırmaktı. Bu hükümet sistemleri, hiper başkanlık sistemi, süper başkanlık sistemi ya da karma-hibrit sistem gibi isimler alabilmektedir. Bu çalışmada saf başkanlık sisteminden ayrılan fakat diğer iki kategoriye dâhil olmayan sistemleri inceledim. Bu kapsamda, yürütmenin başının devlet başkanı olduğu sistemler incelenmiştir. Bu sistemleri saf başkanlık sisteminden ayıran unsurlar ise (1) eş zamanlı seçimler, (2) devlet başkanının yasa üretiminde baskın bir rol oynaması ve (3) sisteme fesih/güvenoyu mekanizmalarının dâhil edilmesi olarak öngörülmüştür. Bu kriterler uygulandığında Latin Amerika, Doğu Avrupa, Asya ve Afrika'dan pek çok ülkenin dâhil edilebildiği görülmektedir. Bu ülkeleri çalışmada“tek başlı karma hükümet sistemi”olarak adlandırdım.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses to the place of ourt government system which was accepted by 2017 referendum within the government system categorization. Also the thesis aims to explain the relationship between the parliament and the president in terms of the systems which seem to Turkey's government system. I think, thus, we will able to foresee the possible application of Turkish system. Modern constitutional law studies the government systems within three category. These are presidential government system, parliamentary government system and semi-presidential government system. However, it is the fact that scholars have tried to include a fourth type of government system which was among presidential system and parliamentary government system and in which the president has a strong position in the system, for last few decades. The aim of that is to separate the system from presidential government system. The fourth category are denominated as hyper-presidentialism, süper presidentialism or mixed-hybrid system. In my study, I focused on the monist government systems which separated from pure presidential government system. I assumed (1) concurrent elections, (2) the dominant position of the president on law-making and (3) integrating the interpellation/dissolution within the system as the key features of the system. When I applicate the criterions for the countries in the world, I seem that it can be included easily a lot of Latin American, Asian, East-European or African countries within the category. Then I denominated the systems as“monist hybrid government systems”.