Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türk kamu yönetimi üzerindeki etkisi
The impact of the presidency system on Turkish public administration
  1. Tez No: 622536
  2. Yazar: YUSUF ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KIRIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hükümet Sistemleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhurbaşkanlığı, Kamu Yönetimi, Yönetim, Denetim, Government Systems, Presidential Government System, Presidency, Public Administration, Administration, Supervision
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türk kamu yönetimine ne gibi etkilerinin olduğunu tespit etmek amaçlanmıştır. Uzun yıllardır Parlamenter Hükümet Sisteminin uygulandığı ülkemizde bu sistemin aksayan yönlerinin olduğu birçok sorunlara yol açtığı genellikle kabul edilen bir görüştür. Bu sistemden kaynaklanan sorunları gidermek için sistem içinde değişiklikler yapılmasını öneren bazı yaklaşımlar olduğu gibi yeni bir hükümet sistemine geçilmesini savunanlar da olmuştur. Tüm bu sistem tartışmaları en sonunda Başkanlık Sistemine çok yakın bir sistem önerisi olan ancak kendine özgü bazı tasarımları da içinde barındıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile uygulamaya geçmesiyle nihayete ermiş bulunmaktadır. Sert kuvvetler ayrılığına dayanan, yürütmenin tek başlı olarak tasarlandığı hükümet sisteminin siyasi, idari ve hukuki düzlem başta olmak üzere pek çok önemli değişimleri de beraberinde getirmesi kaçınılmaz gözükmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin çeşitli etkilerinin olabileceği alanlardan birisi de kamu yönetimi alanıdır. Yeni hükümet sistemine geçilmesiyle birlikte kamu yönetiminde politika belirleme, uygulama, örgütlenme ve işleyiş alanlarında ne gibi etkilerinin olduğu ya da olabileceği bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışma ile elde edilen sonuçlar neticesinde yeni hükümet sisteminin, kamu yönetiminin daha etkin, verimli, hesap verebilirlik düzeyi yüksek, politika belirleme süreçlerinin daha aktif olarak kullanılabileceği, denetimin daha kolay ve geniş bir alanı kapsayacak şekilde yapılabileceği bir alana evrilmesini kolaylaştıracağını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effects of the Presidential Government System on Turkish public administration. It is generally accepted that in our country where the Parliamentary Government System has been implemented for many years, this system causes many problems with disruptions. There have been some approaches to propose changes within the system to address problems arising from this system, as well as advocates for a new government system. All these system discussions ended with the implementation of the Presidential Government System, which was a proposal for a system very close to the Presidential System but which included some specific designs, with the referendum held on 16 April 2017. It is inevitable that the government system, which is based on the separation of hard forces and which the executive is designed by itself, will bring about many important changes especially in the political, administrative and legal levels. One of the areas where the Presidential Government System may have various effects is the area of public administration. With the transition to the new government system, the effects of or may have an impact on policy-making, implementation, organization and functioning of public administration constitute the subject of this study. As a result of the results of the study, it is possible to say that the new government system will facilitate the evolution of public administration to a more effective, efficient, high accountability level, where policy-making processes can be used more actively, auditing can be made more easily and covers a wide area.