Uluslararası medikal firmalarda liderlik algısının örgütsel bağlılığa etkisi: Bir araştırma
A study at the international medical firms on leadership perception to organizational commitment
- Tez No: 629457
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Örgütsel Bağlılık, Medikal Firmalar, Emotional Intelligence, Organizational Commitment, Medical Firms
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bireylerin mesleki ve genel başarısı büyük ölçüde diğer insanların duygularını okuma ve onlara uygun ve buna uygun şekilde tepki verme yeteneğine bağlıdır. Çoğu insan için duygusal zeka yaşamlarında ve kariyerlerinde başarıya ulaşmak için bilişsel zekadan daha önemli görülmektedir. Duygusal zeka ile diğer insanları anlama yeteneğinin seviyesi belirlenmekte ve diğer insanları motive eden şeyler daha kolay belirlenerek onlarla iş birliği içerisinde nasıl çalışılabileceği netleşmektedir. Araştırmada“Uluslararası Medikal Firmalarda Liderlik Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Bir Araştırma”örneklemi bağlamında, duygusal Zeka ve örgütsel bağlılık kavramlarının tanımlanması ve liderlik ile örgütsel bağlılığın ilişkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan verilerin toplanması amacı ile Sosyo-Demografik Bilgi formu ve Liderlik -Örgütsel bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada;“Liderlik Davranışları Ölçeği”ve alt faktörlerinden“Kişisel Özellikler”,“Strateji ve Vizyon Oluşturma”,“Davranışsal Özellikler”ve“Problem Çözme”ile“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve alt faktörlerinden“Çalışma Alanı ile İlgili Bağlılık”ve“Duygusal Bağlılık”, araştırmanın değişkenlerini oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre; Medikal sektörde çalışanların liderlik davranışı düzeyi ile örgütsel bağlılık düzeyi arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişkinin olduğu ve çalışanların liderlik davranışı düzeyleri arttıkça örgütsel bağlılık düzeylerinin de arttığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak çalışanın örgütsel bağlılığı liderin yaklaşımı, tutumu, vizyonu ve problemlere karşı nasıl yaklaştı ile doğrudan ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The professional achievements and the achievements in general of the individuals are considerably dependent on their ability to read the feelings of other people and to respond accordingly. Emotional intelligence is considered to be more important than the cognitive intelligence for most of the humans in order to achieve success in their lives and careers. Emotional intelligence designates the skill of understanding other people and identifying things that motivate other people rather easily clarifies how to work in collaboration with such people. The study endeavors to provide definitions for the concepts of emotional intelligence, neuroleadership and organizational commitment and to present the relationship of neuroleadership with the organizational commitment in the context of the sample:“A Study At The Internatıonal Medıcal Fırms On Leadershıp Perception To Organızatıonal Commıtment”. Socio-Demographic Information form and Leadership-Organizational Commitment Scale have been employed for acquisition of the data used in the survey. The variables of the study consist of“Leadership Behaviors Scale”and the sub factors thereof, namely“Personal Features”,“Forming Strategy and Vision”,“Behavioral Features”and“Problem Solving”; and the“Organizational Commitment Scale”and the sub factors thereof, namely“Commitment Related to Work Space”and“Emotional Commitment”thereof. Based on the findings of the study; it is observed that a positively inclined mid-level relation exist between the leadership behavior level and the organizational commitment level of the employees at the medical sector and that the employee's organizational commitment levels present an increase with higher leadership behavior levels. In conclusion, the employee's organizational commitment is directly related to the approach, attitude, vision and problem solving skills of the leader.