The roles of learning capabilities and team dynamics in the relationship between knowledge process capabilities and innovation performance
Bilgi işleme yeteneği ve inovasyon performansı arasındaki ilişkide öğrenme yeteneği ve takım dinamiğinin rolü
- Tez No: 629534
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT KAMAŞAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon Performansı, Bilgi İşleme Yeteneği, Takım Dinamikleri, Öğrenme Yeteneği, Kaynak Temelli Yaklaşım, Çoklu Regresyon, Innovation Performance, Knowledge Processing Capability, Team Dynamics, Learning Capability, Resource-based View, Multiple Regression
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Organizasyonlar, rekabetin yoğun ve dinamizmin yüksek olduğu çevrelerde hayatta kalmak için ilave çaba sarf etmektedirler. Bu nedenle, yeni pazarlar oluşturmak ya da mevcut pazarları korumak için farklı ürünler ve hizmetler oluşturmak durumundadırlar. Bu bağlamda, inovasyon performansı önem kazanmıştır. Çalışmanın amacı bilgi işleme yeteneğinin inovasyon performansına etkisinin takım dinamikleri ve öğrenme yeteneği moderatörleriyle araştırılmasıdır. Öncelikle ilgili literatür taraması yapılarak kuramsal çerçeve açıklanmıştır. Araştırma kapsamında, T.C Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı, Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış Türkiye'deki Araştırma Geliştirme Merkezine sahip 145 farklı işletmeye hazırlanan anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda bilgi işleme yeteneğinin inovasyon performansı üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Moderatör değişkenler olarak bakılan takım dinamikleri ve öğrenme yeteneğinin kısmi olarak etkileri gözlemlenmiştir. Anketlerle elde edilen verilere uygulanan faktör analizi sonucunda bilgi işleme yeteneği iki faktöre ayrılmıştır. Bilginin üretilmesini, saklanmasını ve paylaşılmasını içeren bilgi işleme yeteneği faktörü knowledge absorption (bilgi özümseme) (KPC1) ve uygulamasını içeren faktörü de knowledge application (bilgi uygulama) (KPC2) olarak adlandırılmıştır. Takım dinamiklerinin moderatör rolüyle, bilgi özümseme ve inovasyon performansı arasındaki ilişki negatif yönlü bulunmuştur. Bununla beraber, bilgi uygulama değişkeninin inovasyon performansı üzerindeki ilişkisinde takım dinamiklerinin herhangi bir moderator etkisi bulunmamaktadır. Öğrenme kabiliyetininse bu ilişkilerde moderatör rolü bulunmamıştır. Ayrıca öğrenme yeteneği ve takım dinamiklerinin birlikte,“bilgi özümseme”ve inovasyon performansı ilişkisi üzerine negatif yönde düzenleyici etkisi bulunmuştur. Başka bir deyişle Ar-Ge Merkezlerinde, takım olarak inovasyon performansını arttırmada sorunlarla karşılaşılmaktadır. Sonuçlar kaynak temelli yaklaşım ekseninde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations look for surviving in a highly competitive and dynamic environment. Therefore, they have to create different products and services to create new markets or protect existing markets. In this context, innovation performance has gained importance. The aim of the study is to analyze the effect of knowledge processing capability on innovation performance with team dynamics and learning capability moderators. Firstly, after the literature review, the theoretical framework is explained. Within the scope of the research, 145 different companies' Research and Development Center, which were approved by The Ministry of Industry and Technology, the R & D Incentives General Directorate in Turkey answered the questionnaire. As a result of the research, knowledge process capability was found to have an impact on innovation performance. Partial effects of team dynamics and learning capability, which are considered as moderator variables, have been observed. As a result of the factor analysis applied to the data obtained from the questionnaires, the knowledge process capability is divided into two factors. The knowledge process capability factor, containing creating, storing and sharing of the knowledge is called as knowledge absorption (KPC1), and the factor which includes application of knowledge is called as knowledge application (information application) (KPC2).The relationship between knowledge absorption and innovation performance was found negative with the moderator role of team dynamics. However, there is no significant moderator effect of team dynamics in the relation of the knowledge application variable on the innovation performance. Learning capability has not been a moderator role in this relationship. Moreover, learning capability and team dynamics together had a negative moderator effect on the relationship between“knowledge absorption”and innovation performance. In other words, problems are encountered in increasing innovation performance as a team in R&D Centers. The results were interpreted in line with the resource-based approach.