Transformation of visual metaphors in design, user experience and usability by observing mobile interfaces
Mobile arayüzleri gözlemleyerek, görsel metaforların, tasarımda, kullanıcı deneyiminde ve kullanılabilirlikte dönüşümü
  1. Tez No: 629535
  2. Yazar: SEZEN ALTINDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDA ÜÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Skeuomorfik Tasarım, Düz Tasarım, Malzeme Tasarımı, Arayüz Tasarım Yöntemleri, Görsel Metafor, Mobil Arayüz, Kullanıcı Deneyimi, Skeuomorphic Design, Flat Design, Material Design, Interface Design Methods, Visual Metaphor, Mobil Interface, User Experience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında skeuomorfik tasarım, düz tasarım ve malzeme tasarımı gibi arayüz tasarım yöntemleri gözlenerek görsel metafor terimi ekranlar üzerinde incelenmektedir. Mobil arayüz tasarımcıları bu üç tasarım yönteminden birini benimseyerek tasarımlarını ortaya koymaktadır. İlk ortaya çıktığında skeuomorfik tasarım tasarımcılar arasında çok popüler olmuştu fakat sonradan bu popülerliğini kaybetti. Bu çalışmada bunun sebepleri ve skeuomorfik tasarımın tekrar popüler olma olanağı araştırılmaktadır. Çalışmada yeni iletişim teknolojisi ile toplumsal değerlerin ilişki kurmasında görsel metaforların rolü bazı mobil uygulamalar ve arayüzlerinin analizi ile incelenmektedir. İlgili literatürde bir metafor, genel anlamıyla bir benzerliği akla getiren, bir anlatımın bir şeye gönderme yapacak şekilde kullanıldığı bir anlatma yolu olarak tanımlanmaktadır. Bir görsel metafor ise iki olma ihtimali uzak şeyi birlikte benzetmek için bir veya daha fazla imajı kullanmaktadır. Burada kullanılan semboller ve simgelere herkesin aşina olması gerekmektedir. Böylece bu metaforlar iletişimin etkinliğinde önemli rol oynamaktadır. Mobil arayüzlerde bir dönüşüm süreci yaşanmıştır. Tasarım metotları zaman içinde değişmiştir. Bu çalışma mobil arayüzlerde dönüşüm süreci ve değişen tasarım metotlarını görsel metaforlar üzerinden incelemekte ve kullanıcı deneyimini nasıl daha kolay ya da daha karmaşık hale getirdiklerini araştırmaktadır. Çalışma kapsamında yapılan anket çalışması ve tasarımcılarla yapılan görüşmelerden çeşitli bulgular ortaya çıkmış, bu bulgular çalışmanın sonunda açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, by observing interface design methods such as skeuomorphic design, flat design and material design the visual metaphor term is examined on screens. Mobil interface designers adopt one of these three design methods and present their designs. When it first appeared skeuomorphic design had become very popular among designers but subsequently it lost its popularity. In this study, the reasons for this and a possibility of regaining the popularity of skeuomorphic design is investigated. In the study, the role of visual metaphors in communicating social values associated with new communication technology is examined through an analysis of some mobile applications and their interfaces. In the related literature a metaphor is defined as a way of speech in which an expression is used to refer to something that literally suggests a similarity. As for a visual metaphor, uses one or more images to compare two unlikely things together. Here used symbols and images should be familiar to everyone. Thus, these metaphors play an important role in communication's effectiveness. Mobil interfaces have undergone a transformation process. Design methods have changed over time. This study examines the transformation process and changing design methods on mobile interfaces through visual metaphors and how they make the user experience easier or more complicated. Various findings emerged from the questionnaire and interviews with the designers within the scope of the study, and these findings were explained at the end of the study.