Türk Ceza Kanunu'nda nefret ve ayrımcılık suçu
Hate and discrimination crime in Turkish Penal Code
- Tez No: 629555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEŞ OKUYUCU ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eşitlik, ayrımcılık yasağı, ulusal ve uluslararası hukukta eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı, nefret suçları, Türk Ceza Kanunu madde 122 uyarınca Nefret ve Ayrımcılık suçu, Equality, non-discrimination, principle of equality and non-discrimination in national and international law, hate crimes, hate and discrimination crime within the Turkish Penal Code article 122
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Eşitsizlik ve ayrımcılık, bir çağa veya bölgeye ait değil; bütün insanlığa ve tarihe yayılmış bir problemdir. Ayrımcılık yasağı, gerek ulusal hukuklarda gerekse uluslararası hukukta her geçen gün genişleyen kapsamıyla, eşitsizlik ve ayrımcılıkla mücadele etmeye çalışmaktadır. Bu genişleyen kapsam, kendisini en çok, ayrımcılık sebeplerinin çeşitliliğinde göstermektedir. Bu çeşitlik doğrultusunda cinsiyet, ırk, renk, milliyet ve din temelli ayrımcılık yasağına bugün, çeşitli devletlerin ulusal hukuklarında ve uluslararası hukuk metinlerinde, etnik köken, cinsel yönelim, engellilik, mezhep, dil, siyasi veya felsefi görüş, doğum, yaş, medeni durum, servet gibi sebepler eklenmiştir. Nefret suçları, suç teorisindeki yeri tartışmalı olmakla beraber, toplumsal hayatta, ayrımcılığa dayalı olarak ortaya çıkan suçlardır. Türk Ceza Kanunu'na 2005 yılında“Ayrımcılık”adıyla giren ve 2014 yılında, bazı unsurlarıyla birlikte ismi de“Nefret ve Ayrımcılık”olarak değiştirilen suçun bir nefret suçu olduğu, maddenin gerekçesinde ifade edilmektedir. Bununla birlikte, her ne kadar kanun maddesinde suçun, ayrımcılık sebeplerine dayalı bir nefretle işleniyor olması aransa da suç, bir nefret suçu değildir.
Özet (Çeviri)
Inequality and discrimination are problems that spread through, not only a period of time, but also through the whole of humanity and history. The prohibition of discrimination, with its ever expanding scope in both national and international law, tries to combat inequality and discrimination. This expanding scope manifests itself mostly in the diversity of the kinds of discrimination. Because of this diversity, today, ethnic origin, sexual orientation, disability, religional sects, language, political and philosophical opinion, birth, age, marital status and property have been added to national and international laws as grounds for discrimination in addition to discrimination based on sex, race, colour, nationality and religion. Even though the grounds are arguable in criminal theory, hate crimes are based on discrimination in social life. The crime which entered into the Turkish Penal Code on 2005 as“Discrimination”and changed to“Hate and Discrimination”with some of its elements in 2014, is declared to be a hate crime in the preamble to the article. However, although such crime is required to be committed with hate based on discrimination, it is really not a hate crime.