Biyometrik verilerin korunması
Protection of biometric data
- Tez No: 629554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KÜZECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Biyometrik veri, Biyometrik verilerin korunması, Parmak izi tanıma, Avuç içi tanıma, Yüz tanıma, İris tanıma, DNA tanıma, Ölçülülük ilkesi, Kişinin maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkı, Biometric data, Protection of biometric data, Right to determine the future of information, Fingerprint recognition, Palm recognition, Face recognition, Iris recognition, DNA recognition, Principle of proportionality, Right to develop one's material and spiritual existence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Biyometrik verilerin korunması başlıklı yüksek lisans tezimde özel nitelikli kişisel verilerden biri olarak kabul edilen biyometrik verilerin, kullanım alanı hızla genişleyen biyometrik yöntemler karşısında korunması ele alınmıştır. Öncelikle biyometrik verilerin korunması gereksinimi gözetim kavramı perspektifinden değerlendirilerek biyometrik verileri korumamızın neden gerekli olduğu açıklanmış, daha sonra biyometrik yöntemlerin tanımı, biyometrik yöntemlerin çeşitleri ve kullanım alanları açıklanarak genel bir çerçeve oluşturulmuştur. Ardından özel nitelikli kişisel bir veri olan biyometrik verilerin kendine has nitelikleri göz önünde bulundurularak, işlenme şartları ve korunması için yeterli önemlerin alınması genel hatlarıyla izah edilmiştir. İzleyen bölümde, biyometrik verilerin korunmasına ilişkin evrensel hukuk ilkelerini belirleyen, bazısı bağlayıcı, bazısı yol gösterici temel metinler ele alınmıştır. Devamında biyometrik verilerin korunması konusunda ülkemizde özel bir yasal düzenleme yapılması gerekliliği etraflıca incelenmiştir. Son bölümde ise biyometrik yöntemlerle yapılan kimlik doğrulamanın, sağlık hizmeti sunumu, işyerleri, okullar ve spor merkezleri gibi özel alanlarda kullanılması ve bunların insan haklarına, temel hukuk ilkelerine ve kısaca ölçülülük ilkesi özelinde yer verilerek hukuki boyutu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In my master thesis titled, the protection of biometric data, considered as sensitive data, from biometric authentication systems, whose field of use are rapidly expanding, is discussed. First of all, the need to protect biometric data is evaluated from the perspective of surveillance concept and explained the reasons of the necessity to protect our sensitive data; in the next section, the definition of biometric method, the types and uses of biometric methods are explained and a general framework is formed. Subsequently, by taking into consideration the specific characteristics of biometric data, which is a sensitive data, it has been explained in general terms to take sufficient significance for processing conditions and protection. In the following section, the fundamental texts, some binding and some guiding, which set out the universal legal principles for the protection of biometric data, are evaluated. Afterwards, the necessity of a special legal regulation in our country on the protection of biometric data constituting the framework of our study is examined in detail. In the last chapter, the use of biometric authentication systems in special areas such as health service delivery, workplaces, schools and sports centers, and their legal aspects are approached with special emphasis on human rights, fundamental legal principles and proportionality.