Active neutrality policy of Republic of Turkey during World War Two and the Foreign Ministry of Numan Menemencioglu
İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye Cumhuriyeti'nin aktif tarafsızlık politikası ve Numan Menemencioğlu'nun Dışişleri Bakanlığı
- Tez No: 629560
- Danışmanlar: DR. FURKAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: aktif tarafsızlık, İkinci Dünya Savaşı, Menemencioğlu, İnönü, Türkiye, dış siyaset, active neutrality, World War 2, Menemencioglu, Inonu, Turkey, foreign policy
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki aktif tarafsızlık politikası ve Numan Menemencioğlu'nun dışişleri bakanlığı dönemi anlatılacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Dünya Savaşı dönemindeki durumunu anlatmak için İkinci Dünya Savaşı'na giren devletlerin politikaları incelenecektir. Ayrıca, İkinci Dünya Savaşı'nın nedenlerinden ve iki savaş arası dönemde yaşananlardan bahsedilecektir. İkinci Dünya Savaşı'nın nedenlerini anlamak İkinci Dünya Savaşı gelişmelerini daha verimli biçimde anlamaya yardım edecektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında etkin olan siyasetçileri de ele alınacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ile İkinci Dünya Savaşı'na katılan devletler arasındaki ilişkiler incelenecektir, Türkiye Cumhuriyeti'nin savaş döneminde savaş dışı kalmayı nasıl başardığı da anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this postgraduate thesis, active neutrality policy of Republic of Turkey and the foreign ministry period of Numan Menemencioglu will be told. In order to understand the situation of Republic of Turkey during World War 2, diplomacy among other nations who entered the World War 2 will be examined. Also, the reasons for World War 2 and the interwar period will be mentioned. Origins of World War 2 will help us to understand the developments of World War 2 efficiently. The most important diplomatic figures of Republic of Turkey during World War 2 will be told. Active neutrality policy will be told in regard to the diplomatic and economic incidents during World War 2. The relations between Republic of Turkey and warring states will be analyzed, how Republic of Turkey remained non-combatant during the period will be focused.