İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk-Alman ilişkileri ve bu sürece milliyetçi-turancı görüşlerin etkileri
Turkish?German relations during World War II and influence of nationalist - turanist views on this process
  1. Tez No: 240836
  2. Yazar: SABİT DOKUYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk- Alman İlişkileri, II. Dünya Savaşı, Turancılık, Dış Türkler, Turkish- German Relations, World War II, Turanism, External Turks
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecine girdiği 19. yüzyıl'da Almanya, Avrupa'da yeni bir güç olarak ortaya çıkmıştır. Dünya siyasetinde kendisine yer edinmeye çalışan Almanya, ?I. Dünya Savaşı?nın çıkmasında etkin bir rol oynamıştır. Kendi amaçları doğrultusunda Osmanlı Devletini de savaşa sürükleyen Almanlar, savaş sonrasında imzaladıkları ?Versailles Antlaşması? ile bir süreliğine dünya siyaset sahnesinden çekilmiştir. Yıkılan Osmanlı Devleti'nin yerine ise ?Türkiye Cumhuriyeti Devleti? kurulmuştur. Yeni kurulmuş olan ?Türkiye Cumhuriyeti Devleti?, dış siyasetinde barış yanlısı bir politika izlemiştir. 20. yüzyılda etkin hale gelen milliyetçilik anlayışı Türk iç politikasında da yerini bulmuştur. 1933 yılında Almanya'da iktidara gelen Hitler ve onun yönetimde uygulamaya çalıştığı ?Nasyonal Sosyalist? anlayış, Türkiye üzerinde etkinlik kurmaya çalışmıştır. Almanya'nın takip ettiği ırkçı politikalar dünyayı yeni bir savaşın içerisine sürüklemiştir. Almanya ?Yeni Dünya Düzeni? idealini gerçekleştirebilmek için Türkiye'yi de kendi yanında savaşa sürüklemeye çalışmıştır. 1939 yılanda Avrupa'da başlayan ve kısa sürede Avrupa dışına taşınan ?II. Dünya Savaşı? sırasında Türk politikacılar, izledikleri etkin tarafsızlık siyasetiyle, Türkiye'yi savaşın dışarısında tutmayı başarmışlardır. ?II. Dünya Savaşı? sırasında Türkiye'de canlanmaya başlayan ?Turancılık? anlayışı Almanya tarafından desteklenmiştir. Türkiye dışında ve özellikle Rus topraklarında yaşayan Türk halklarının geleceği konusunda söz sahibi olmak isteyen Turancı çevreler, Türkiye'nin Almanya yanında savaşa girmesi için faaliyetlerde bulunmuşlardır. Hükümet ve ordu içerisinde de etkin duruma gelen Turancılar, birçok Türk aydınının da desteğiyle oldukça güçlenmişlerdir. Basın organlarının da desteklediği bu gurup, Türkiye'nin izlediği dış siyasetin bir parçası haline gelmiştir. Savaşın ?Müttefik? devletler lehine gelişmeye başladığı 1943 yılında, Türkiye'deki Turancılara karşı hükümetin izlediği ılımlı politikada bir azalma görülmüştür. ?Müttefik? devletlerin ve özellikle Sovyet Rusya'nın baskıları sonrasında ?Turancı? çevreler tasfiye edilmeye başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Germany appeared as a new power in Europe in 19th century in which Ottoman Empire was on the brink of disintegration. Germany trying to get a position in the world politics, took an effective role in the burst out of World War II. Furthermore dragging the Ottoman Empire to the war, Germany left the politic stage for a while with the Versailles Treaty signed aftermath of the war. In the place of the collapsed Ottoman Empire, Turkish Republic was founded. New founded Turkey followed a peaceful approach in its foreign policy. The concept of ?Nationalism? that became active in 20th century, held its actual position in Turkish domestic policy. Hitler came to power in Germany in 1933. Hitler and his ?National Socialist? approach that was attempted to apply in government, took some steps to be influential also in Turkey. The racist policies of Germany induced the world into a new war. With the intent of implementing its goal ?New World Formation? Germany gave a run to persuade Turkey to be an ally. With their drastic neutrality approach, Turkish politics managed to be out of World War II that started in 1939 in Europe and immediately widened outside Europe. The concept of Turanism that arose in Turkey during World War II was backed up by Germany. Turanian circuits demanding to have a right about on the future of Turkish folk living outside Turkey especially in Russian territory had been onset of making Turkey be with Germany at the war. Turanian people, dominant in government and also in the army, became pretty mighty with the backing of Turkish intellectual. Moreover it also gained real support of the media. As a result it became a component of the foreign policy that Turkey followed. In the year 1943 in which the war began to work out in favor of Ally Countries, there was seen a reduction in the moderate policy that the government in Turkey upheld towards Turanian.