İşitme cihazı kullanan çocuklarda dil becerilerinin değerlendirilmesi
Assessment of language skills in children with hearing aids
  1. Tez No: 629639
  2. Yazar: FADİME AYBÜKE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PİŞTAV AKMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, işitme cihazı, alıcı dil, ifade edici dil, öyküleme, dil değerlendirmesi, Hearing loss, hearing aids, narrative, receptive language, expressive language, language skill
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
AMAÇ: Dil becerilerinin değerlendirilmesinde farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu değerlendirme yöntemlerinden biride öykülelerin analizleridir. Öykülemenin de- ğerlendirilmesi öyküyü oluşturma ya da tekrar anlatma şeklinde değerlendirilir. Bu çalışmada işitme cihazı (İC) kullanan çocukların dil becerilerinin değerlendirilmesi ve normal işiten çocuklar (Nİ) ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM:Araştıma İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu 4;00-8;00 yaş arasındaki İC'lı ve Nİ çocuklar oluşturmaktatır. Araştırmaya katılan çocuklara dil gelişim düzeylerini belirlemek amacıyla Topbaş ve Güven tarafından 2013 yılında geliştirilen Türkçe Erken Dil Testi (TEDİL) uygulanmıştır. Çocukların dil gelişimini öyküleme yoluyla değerlendirmek için Schneider ve arkadaşları tarafından 2005 yılında geliştirilen The Edmonton Narrative Norms Instrument (ENNI) öyküleme aracı kullanılmıştır. ENNI yazısız resimli öyküleri içermektedir. ENNI, bir eğitim öyküsü ve 3 test öyküsünden oluşmaktadır. Test öyküleri basitten karmaşığa doğru ilerlemektedir. Araştırma sonucunda: TEDİL testine göre, İC'lı çocukların alıcı dil,ifade edici dil puanları Nİ çocuklara göre daha düşük olduğu ve aradaki farkın istatiksel olarak anlamlı sonucuna ulaşılmıştır. Dil örneği analizinden elde edilen ölçümlerden ortalama sözce uzunluğu, farklı sözcük sayısı ve toplam sözcük sayısı puan ortalamalarının İC kullanan grupta Nİ gruba göre anlamlı olarak daha düşük olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: There are different methods for evaluating language skills. One of these evaluation methods is the analysis of the stories. Evaluation of narrative is evaluated as creating the story or telling it again. In this study, it was aimed to evaluate the language skills of children using hearing aids (IC) and to compare them with normal hearing children (NI). Method: The research was carried out in the Department of Otorhinolaryngology in Izmir Ege University Medical Faculty Hospital. The research group consists of HA and NH children between the ages of 4; 00-8; 00. The Turkish Early Language Test (TEDİL), developed by Topbaş and Güven in 2013, was applied to the children participating in the research to determine their language development levels. The Edmonton Narrative Norms Instrument (ENNI) storytelling tool developed in 2005 by Schneider et al. Was used to evaluate children's language development through narration. ENNI includes unwritten stories. ENNI consists of a training story and 3 test stories. Test stories are moving from simple to complex. Results: According to the TEDİL test, the recipient language, expressive language scores of children with IC were lower than that of NI children, and the difference was statistically significant. The mean word length, the number of different words and the total number of words from the language sample analysis were found to be significantly lower in the group using IC compared to the NI group and the difference was statistically significant.