Lider yaratıcılığının yenilikçi işgören davranışı ile ilişkisi
The relationship between leader creativity and innovative employee behavior
  1. Tez No: 629652
  2. Yazar: CANER DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı liderlik, İşgören yaratıcılığı, Örgütün algılanan yenilikçi yaklaşımı, Yenilikçi liderlik, Yenilikçi işgören, Creative leadership, Employee creativity, Perceived innovative approach of the organization, Innovative leadership, Innovative employee
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yeni ve yararlı ürün, hizmet ve süreçler geliştirmek olarak tanımlanan işgören yenilikçiliğinin, örgütlerin rekabetçi bir şekilde yenilik yapabilmesi ve hayatta kalması için önemli bir belirleyici olduğu kabul edilmektedir. İlgili yazın incelendiğinde, liderlerin çalışanların yaratıcılığını etkilemedeki rolüne ilişkin hatırı sayılır araştırmalar olmasına rağmen, liderlerin kendi yaratıcılık seviyelerinin işgörenlerin yenilikçi davranışları ile ilişkili olup olmadığını ve bunun hangi durumlarda arttığını ve azaldığına ilişkin araştırma sayısı oldukça kısıtlıdır. Bu araştırmanın üç temel amacı vardır: 1) Lider yaratıcılığının, yenilikçi işgören davranışları üzerindeki etkisini tespit etmek; 2) Lider yaratıcılığı ile yenilikçi işgören davranışları arasındaki ilişkide öz-yeterliliğin ve örgütsel destek algısının düzenleyici etkisini saptamak; 3) Lider yaratıcı ölçeğini Türkçe'ye uyarlamaktır. Araştırmanın hipotezleri; AR-GE, mühendislik ve tasarım, start-up girişimleri, inovasyon ve kuluçka merkezleri gibi sektörlerde çalışan ve işlerinde yaratıcılık ve yenilikçiliği kullanan işgörenlerden toplanan verilerle test edilmiştir. Bu kapsamda, örneklem 360 denekten oluşmuştur. Araştırmanın verilerini analiz etmek için SPSS 23 ile AMOS 22 istatistiki analiz programları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda lider yaratıcılığının işgörenlerin yenilikçi iş davranışlarını olumlu ve anlamlı yönde etkilediği görülmüştür. Buna ilave olarak öz-yeterliliğin ve örgütsel destek algısının düzenleyici rolü olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonucunda yaratıcı bir liderle çalışan işgörenlerin daha yenilikçi ve yaratıcı davranışlar sergilediği, yöneticilerinden etkilendiği görülmüştür. Örgütlerin yenilikleri destekleyici tutumda olmaları ve öz-yeterliliği yüksek işgörenleri işe almaları yenilikçi işgören davranışlarının daha fazla görülmesini sağlayabilir. Araştırmanın sonuçları tartışılmış, bu sonuçlara göre işverenler ve örgütler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Employee innovation, which is defined as developing new and useful products, services and processes, is considered to be an important determinant for organizations to innovate and survive in a competitive manner. When the relevant literature is examined, although there are considerable research on the role of leaders in influencing employees' creativity, there is a limited number of studies on whether their own level of creativity is related to the innovative behaviors of employees and in which situations it increases and decreases. This research has three main objectives: 1) To determine the impact of leadership creativity on innovative employee behavior; 2) To determine the regulatory effect of self-efficacy and perception of organizational support in the relationship between leadership creativity and innovative employee behaviors; 3) Adapting the leader creative scale to Turkish. Hypotheses of the research; R & D has been tested with data collected from employees working in sectors such as engineering and design, start-up initiatives, innovation and incubation centers and using creativity and innovation in their work. In this context, the sample consisted of 360 subjects. SPSS 23 and AMOS 22 statistical analysis programs were used to analyze the data of the study. As a result of the research, it was seen that the creativity of the leader had a positive and significant effect on the innovative behaviors of the employees. In addition, self-efficacy and organizational support perception have a regulatory role. As a result of the research, it was seen that employees working with a creative leader exhibited more innovative and creative behaviors and were influenced by their managers. The fact that organizations are supporting the innovations and hiring highly self-efficacious employees can make the innovative employee behaviors more visible. The results of the research were discussed and recommendations were made for employers and organizations.