Reasons of the current account deficit in Turkey for the last 20 years: A study based on selected items
Türkiye'de son 20 yılda cari açığın sebepleri: Seçili kalemler üzerinden araştırma
- Tez No: 629708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİLARA ALTIOK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Balance of Payments, Current Account Deficit, Foreign Trade, Automotive Sector, Tourism Sector
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Cari açık, genel olarak, bir ülkede ithal edilen mal ve hizmetlerin değerinin ihraç edilen mal ve hizmetlerin değerini aştığı bir ticaret ölçümü olarak tanımlanabilir. Ayrıca, önemi nedeniyle cari işlemler açığı, ülkenin küresel olarak kabul görmüş makroekonomik göstergelere dayanan finansal kırılganlık ve istikrar açısından sıralamasında uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından yakından izlenen, ülkenin en önemli makroekonomik göstergelerinden birini oluşturmaktadır. Bu çalışma, son 20 yıldaki cari hesap açığı üzerinde önemli rol oynadığı düşünülen seçilmiş kalemleri kapsamaktadır ve ülkenin cari hesap açığı oranının önümüzdeki 10 yıl içerisinde nasıl şekilleneceği konusunda tahminlerde bulunacaktır. Turizm ve otomotiv sektörleri olmak üzere iki sektör seçilen bu çalışmanın amacı, sektörlerin seçilmiş dönem olan 1998-2018 yıllarına ait verilerini ve dış ticaret açığını azaltmadaki pozitif ve negatif etkilerini göstermektir. Anahtar Kelimler: Ödemeler Dengesi, Cari Açık, Dış Ticaret, Otomotiv Sektörü, Turizm Sektörü
Özet (Çeviri)
Current account deficit simply can be defined as a measurement of a country's trade in which the value of the goods and services imported exceeds the value of the goods and services exported. Moreover, due to its importance, current account deficit constitutes one of the most important macroeconomic indicators of the country, that is closely watched by international rating agencies that rank countries in terms of financial vulnerability and stability based on globally acknowledged macroeconomic indicators. This study encompasses the selected items that are thought to have played important role on the current account deficit in the last 20 years and, will make estimations on how current account deficit rate of the country will take shape in the next 10 years. By selecting two sectors as tourism and automotive, the aim of this study is to show the data of these sectors for the given period of 1998-2018 to show positive and negative effects to reduce the foreign trade deficit.