Millet ve milliyetçilik kavramları etrafında Mehmet Akif'in eseri ve Arnavut aydınlarının yorumları
National and nationalism concepts, Mehmet Akif's work and comments of the Albanian authors
  1. Tez No: 629732
  2. Yazar: SHUKRIJE KJAHJA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Âkif Ersoy, millet, milliyetçilik, ırk, Arnavut aydınları, Türk, Mehmet Âkif Ersoy, nations, nationalism, racial, Albanian intellectuals, Turkish
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Mehmet Âkif Ersoy, Osmanlı kültürünü bilhassa İslamiyet'i esas alan bir milliyetçilik anlayışına sahiptir. Bu anlayışta ırkçılık söz konusu olmamasına rağmen yine de Türklüğün tarihi misyonuna vurgu yaparak, İslam'la bütünleşmiş bir milliyetçilik anlayışından yanadır. Mehmet Âkif'i, ırka dayalı bütün sahiplenmeler onun bu anlayışına ters bir yaklaşımdır. Buna rağmen, bir yandan“Türkiye'nin İstiklal Marşı'nı”yazmış olması diğer yandan Arnavut olduğunu belirtmesi onu milliyetçilik oklarının hedefine maruz bırakmıştır. Bu çalışmanın amacı, Arnavut aydınlarının Mehmet Âkif Ersoy'la ilgili yorumlarından ve dünyanın kaderini değiştirmiş olan ırka dayalı milliyetçiliğin çıkış noktasından hareketle, Âkif'in gerçek milliyetçiliğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda Arnavut Aydınlarının Âkif ile ilgili yorumlarını değerlendirdiğimiz çalışmamızda bir Arnavut olan Âkif'in babası İpekli Tahir Efendi'nin köyü Şuşitsa ve ailesi hakkında bilgilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Âkif Ersoy's understanding of nationalism is based on Ottoman culture and İslâm. Nevertheless, it has an understanding of nationalism integrated with İslâm, emphasizing the historical mission of the Turks. All possessions based on Mehmet Âkif's race nationalism are an opposite approach to his understanding. He was Albanian origin and he wrote the“Turkey's National Anthem”and become the objective of nationalist arrows. The aim of this study is to reveal the real nationalism of Âkif based on the comments of Albanian intellectuals and the starting point of race-based nationalism that changed the fate of the world. In this study, we evaluate the comments of the Albanian intellectuals about Âkif and information about Âkif's father İpekli Tahir Efendi his village Shushica and his family.