Tek Parti Dönemi çocuk dergilerinde milli kimliğin inşası
Construction of national identity in Single Party Period children's magazines
- Tez No: 552373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA SELÇUK ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Millet, Milli kimlik, İktidar, Çocuk, Çocuk Dergileri, Nationalism, Nation, National identity, Power, Child, Children's magazines
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Milli kimliğin inşası halkın devlete aidiyetinin sağlanması noktasında kritik öneme sahiptir. Devletin devamlılığı bu bilinç ile şekillenmiş halkın iktidara sadakati ile doğru orantılıdır. Bu nedenle devlet, idaresi altındaki halkın çıkarlarını kendisininkiler ile özdeşleştirmesini ister. Bir adım daha ileri gidecek olursak devletin yararı, bireyin yararının önündedir. Bu bağlamda iktidarlar yönettikleri bireylerin arzu edilen aidiyeti ve bağlılığı göstermeleri için onlara gurur duyacakları bir kimlik vermelidir. Ortak değerler etrafında bireyleri bir araya getirip dağınık bir topluluk olmaktan çıkaracak bu değerler“milli kimliği”oluşturacaktır. Vatanseverlik, yurttaşlık, yaşadığı toprağa aidiyet, devlete bağlılık vb. kavramları bünyesinde eriten birey artık vatandaştır. Tüm bu değerler ışığında milli bilince sahip vatandaşlar yetiştirmeninse çok çeşitli araçları vardır. Törenler, bayramlar, eğitim ve kültür politikaları vb. araçlar ile devlet bireylerin ortak bir maziye inanan, ortak bir geleceği kucaklayan, kendilerinden önce ülkelerini düşünen milli kimliklerini benimsemiş vatandaşlar olmasını sağlamaya çalışır. Bu araçlardan biri de kuşkusuz yayıncılıktır. Gerek çeşitli edebi türlere ait eserler, gerekse süreli yayınlar milli kimliği besleyebilir. Süreli çocuk yayınları da bu araçlardan biri olarak göze çarpmaktadır. Kendisi için makbul vatandaşlar yetiştirmek isteyen devletin bu amacını gerçekleştirirken en önemli hedef kitlelerinden birisi çocuklardır. Çocuklar başta eğitim olmak üzere çok çeşitli araçların yardımı ile milli bilince ulaştırılmaya çalışılır. Süreli çocuk yayınları da çocuğun özellikle okul dışındaki serbest zamanını değerlendirirken başvurduğu bir eğlence aracı olmanın ötesinde yeri geldiğinde içerikleri ile milli kimlik oluşumuna destek verebilirler. Bu çalışmada ülkemizde tek parti döneminde çıkan çocuk dergilerinin milli kimlik oluşumuna etkisi ele alınmaya gayret edilecektir.
Özet (Çeviri)
The construction of the National identity is of critical importance in terms of ensuring public belonging to the state. The continuity of the state is proportional to the loyalty of the people to power, which is shaped by this consciousness. For this reason, the state asks the people under its administration to identify the interests of the people. If we go one step further, the benefit of the state is ahead of the benefit of the individual. In this context, governments should give them an identity that they are proud to show the desired belonging and commitment. These values, which bring together individuals around common values and become a scattered community, will form the national identity. Patriotism, citizenship, belonging to the land, attachment to the state, etc. The individual who dissolves the concepts within his body is now a citizen. n the light of all these values, there are many different means of raising citizens who have national consciousness. Ceremonies, festivals, educational and cultural policies, etc. vehicles and state individuals to believe in a common past, embracing a common future, who think of their country before the nation has adopted the national identity of trying to ensure. One of these tools is undoubtedly publishing. Both literary works and periodicals can feed national identity. Periodical children's publications are one of these tools. Periodical children's publications are one of these tools. One of the most important target groups for children is to realize this aim of the state who wants to raise the citizens who are willing for it. Children are tried to reach national consciousness with the help of a wide range of tools, especially education. Periodical children's publications may also support the formation of a national identity with its contents beyond being a recreational vehicle that the child especially uses when considering his free time outside the school. In this study, the effects of children's magazines on the formation of national identity will be discussed.