The impact of the rising populism on liberalism
Yükselen populizmin liberalizm üzerinde etkileri
- Tez No: 629733
- Danışmanlar: PROF. CENGİZ ERİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Liberal Doktrinler, Liberal Demokrasi, Popülizm, Küreselleşme, Karşılaştırmalı Metod, Liberalism, Liberal Doctrines, Liberal Democracy, Populism, Globalization, ComparativeMethod
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Liberalizm, ahlaki, ideolojik ve sosyal bir çerçeve içinde değerlendirilebilen politik bir sistemdir. Bireysel özgürlük ve insan hakları, devlet haklarının anayasalarla sınırlandırılması, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi, bu sistemin politik olarak liberal demokrasiyi savunan temel ilkeleridir. Bu çalışma, liberal doktrinler ile küreselleşme arasındaki ilişkiye dikkat çekmekte ve günümüz dünyasında liberal olmanın mümkün olup olmadığı sorusunu cevaplamaya çalışmaktadır. Küreselleşme farklı perspektiflerden olumsuz veya olumlu bir mevcut durum olarak yorumlanmaktadır. Bu çalışmada, ekonomik, politik ve idari ve kültürel alanlarda liberalizmin ilkeleri ve bu alanlardaki küreselleşmenin etkileri, liberalizmin ortaya çıktığı farklı ülkelerde karşılaştırmalı yöntemler kullanılarak incelenecektir. Çalışma aynı zamanda sorunu özetler ve liberal olduğunu iddia eden ulusların yanlış olduğunu, ülkelerin bu alanların bazılarındaki yaklaşımlarında farklılık gösterse de özünde benzer liberal doktrinleri savunduğunu ve küreselleşmenin sonuçlarının bugün liberal olmayı mümkün kılar.
Özet (Çeviri)
Liberalism is a political system that can be evaluated within a moral, ideological and social framework. Individual freedom and human rights, the limitation of state rights to constitutions, the rule of law, the free market economy, are the basic principles of this system that advocates politically liberal democracy. This study draws attention to the relationship between liberal doctrines and globalization and seeks to answer the question of whether it is possible to be liberal in today's world. Globalization is interpreted as a negative or positive present situation from different perspectives. In this study, the principles of liberalism in economic, political and administrative and cultural fields and the effects of globalization in these fields will be examined using comparative methods in different countries where liberalism emerges. The study also summarizes the issue and argues that the nations that claim to be liberal are wrong, pointing out that even though countries differ in their approaches in some of these areas, they in essence advocate similar liberal doctrines and that the consequences of globalization do not make it possible to be liberal today.