Recognition of angiotensin II via molecularly imprinted polymers
Moleküler baskılanmış polimerlerle anjiyotensin-II'nin tayini
- Tez No: 629735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BAYDEMİR PEŞİNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Angiotensin II, Polymeric Cryogels, Molecular Imprinting, Anjiyotensin II, Polimerik Kriyojeller, Moleküler Baskılama
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Angiotensin-II (ANGII) molecule is an important biomarker for the diagnosis and follow-up of some infections, tumors and especially cardiovascular diseases. Although the analysis of ANGII can be carried out routinely in health applications, the determination of this protein molecule from the blood is quite laborious and expensive. There is no study for the recognition of ANGII directly from blood using molecular imprinting technique which is a reliable technique for the preparation of affinity systems. In this study, ANGII-imprinted polymeric cryogels (ANGII-MIP) were designed and produced using cross-linker, functional monomer and template molecule (ANGII) at different ratios for the determination of ANGII, as an alternative to the present methods. Synthesized ANGII-MIP was characterized by surface area measurements (BET), swelling tests, and scanning electron microscopy (SEM). Surface area of ANGII-MIP was found to be 52 m2 /g, and the swelling ratio of the MIP columns was calculated as 94.3%. In order to obtain template-specific cavities in ANGII-MIP column, ANGII molecules was removed from the column with success over 80%, using 0.5 M NaCl solution. The AngII–non-imprinted (ANGII-NIP) cryogels synthesized without ANGII molecules and all studies were performed for ANGII-NIP, as well. Selectivity of ANGII-MIP was investigated using Arg8 Vasopressin, Angiotensin-I molecules. The reusability of the synthesized ANGII column was also studied in this study.
Özet (Çeviri)
Anjiyotensin-II (ANGII) molekülü, bazı enfeksiyonların, tümörlerin ve özellikle kardiyovasküler hastalıkların tanı ve takibi için önemli bir biyobelirteçtir. Anjiyotensin analizinin sağlık uygulamalarında rutin olarak yapılabiliyor olmasına rağmen, bu proteinin kandan tayini oldukça zahmetli ve pahalıdır. ANGII'nin, afinite sistemlerinin hazırlanması için güvenilir bir teknik olan moleküler baskılama tekniği ile doğrudan kandan saptanması için gerçekleştirilmiş bir çalışma bulunmamaktadır. Yapılan tez çalışmasında, ANGII baskılanmış polimerik süngerler (ANGIIMIP), ANGII'nin saptanması için mevcut yöntemlere alternatif olarak farklı oranlarda çapraz bağlayıcı, fonksiyonel monomer ve kalıp molekülü (ANGII) kullanılarak tasarlanmış ve üretilmiştir. Sentezlenen ANGII-MIP kolonları, yüzey alanı ölçümleri (BET), şişme testleri, taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ile karakterize edilmiştir. Karakterizasyon çalışmalarında, ANGII-MIP kolonlarının yüzey alanı 52 m2 /g, kolonların şişme oranı %94.3 olarak bulunmuştur. ANGII-MIP kolonunda kalıp moleküle özgü boşluklar elde etmek için ANGII molekülleri, 0,5 M NaCl çözeltisi kullanılarak %80'in üzerinde başarı ile kolondan söküldü. ANGII molekülleri olmadan sentezlenen AngII baskılanmamış polimerler (ANGII-NIP) için de karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirildi. ANGII-MIP kolonunun ANGII molekülü için seçiciliği, Arg8 Vasopressin ve Angiotensin-I (AngI) yarışmacı moleküllerine karşı incelendi. Son olarak, sentezlenen ANGII-MIP kolonunun tekrar kullanılabilirliği, tekrar eden adsorpsiyon-desorpsiyon çalışmalarında incelenmiştir.