İngiliz sömürgesi Güney Afrika'da yayımlanan The Christian Express gazetesine göre Osmanlı ülkesinde misyonerlik faaliyetleri (1870-1922)
Missionary activities in the Ottoman country according to the Christian Express Newspaper published in South Africa, the British Colonial (1870-1922)
  1. Tez No: 629740
  2. Yazar: SERDAR SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: American Board, Lovedale Misyonerlik Enstitüsü, Misyonerlik, Osmanlı Devleti, The Christian Express, American Board, Missionary, Lovedale Missionary Institute, Ottoman Empire, The Christian Express
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Güney Afrika tarihindeki en müessir yabancı misyoner kuruluşlarından bir tanesi olan Lovedale Misyonerlik Enstitüsü, 1824 senesinde Glasgow Misyoner Topluluğu tarafından Doğu Kap Eyaleti'nde bir misyon istasyonu olarak kurulmuştur. Enstitünün kuruluş maksadının Afrikalıların Hristiyanlaştırılması olması hasebiyle misyonerler bu bölgede yoğun sistematik faaliyetler yürütmüşlerdir. Öte yandan Enstitü, Afrikalılara yönelik akademik ve mesleki eğitimlerin de verildiği bir eğitim müessesesi tarzında olup burada yetiştirilen birçok Afrikalı, Güney Afrika'nın dini ve siyasi tarihinde etkin olmuştur. Lovedale Misyonerlik Enstitüsü'nde yürütülen misyonerlik çalışmaları arasında Lovedale Matbaası ve yaptığı yayınların hususi bir yeri vardır. Afrika kıtasındaki ilk matbaalardan bir tanesi olan Lovedale Matbaası gerek misyonerlik faaliyetlerini ilerletmek gerekse yerli siyah halkın eğitilmesi hususunda bir araç olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte Güney Afrikalı siyahi yazarların yaptıkları çalışmaları yayımlamaları için bir ortam sağlamak suretiyle de Afrika edebiyatının yayımlanmasına öncü olmuştur. Matbaada basılan yüz binlerce dini, akademik ve edebiyat ile alakalı kitaplarının yanı sıra, 1870-1922 yılları arasında yayımlanan“The Christian Express”isimli bir misyonerlik gazetesi de yer almaktadır. Bu çalışmada, The Christian Express gazetesinde yer alan haberlere göre Hristiyan misyonerlerinin Osmanlı ülkesinde yaptıkları faaliyetler ile bu faaliyetlerinin dini, siyasi, içtimai, idari ve mali sonuçları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Lovedale Missionary Institute, one of the most active foreign missionary organizations in the history of South Africa, was established in 1824 by the Glasgow Missionary Society as a mission station in the Eastern Cape. Since the Institute has been essentially established for the Christianization of the African people, the missionaries have carried out intense systematic works in the region. On the other hand, the Institute has also operated as an educational institution where academic and vocational training for Africans has been provided. Many Africans raised here have been influential in the religious and political history of South Africa. Among the missionary works of the Lovedale Missionary Institute, the Lovedale Press and its publications have a special place. Lovedale Press, which is one of the first printing houses in African continent, has been used as a tool both for advancing missionary activities and training the indigenous black people. It has also pioneered the publication of African literature by providing an environment for South African black writers to publish their work. In addition to hundreds of thousands of religious, academic and literary books published in the printing house, there is also a missionary newspaper called“The Christian Express”published between 1870-1922. In this study, the activities of the Christian missionaries in the Ottoman country and the religious, political, social, administrative and financial results of these activities are studied according to the news published in The Christian Express.