Fenomen pazarlaması ve sosyal medya'nın halkla ilişkiler üzerine etkisi
Impact of influencer marketing and social media on public relations
- Tez No: 629739
- Danışmanlar: PROF. ÇİSİL SOHODOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Fenomen, İletişim, Sosyal Medya, Public Relations, Influencers, Communication, Social Media
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Sosyal medyanın artan kullanımı ve bu mecraların kendi ünlüleri olan fenomenleri ortaya çıkarması ile pazarlama ve halkla ilişkiler alanlarında büyük bir dönüşüm ortaya çıkmıştır. Markalar kitle mecraları olarak sosyal medya üzerinde bu fenomenler ile işbirlikleri yaparak farklı kampanyalar yürütmeye başlamıştır. Ancak fenomen çalışmalarının halkla ilişkiler projelerinde kullanımı kendi içerisinde bazı sorular ortaya çıkarmıştır. Fenomen kampanyalarında halkla ilişkilerin rolü ikinci plana atılarak bazı risklere açıklık ortaya çıkmış ve kampanyaların doğru bir halkla ilişkiler perspektifine sahip olmaması sorunu meydana gelmiştir. Bu çalışmada, fenomenlerin ve sosyal medyanın halkla ilişkiler üzerinde yarattığı dönüşüm ile ilgili sektör profesyonelleri ile birebir röportaj çalışması yapılarak sektörel değişim analizi ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
With the increasing use of social media and the emergence of influencers, a great transformation has emerged in the fields of marketing and public relations. Brands have started to carry out different campaigns on social media by collaborating with these influencers as mass media sources. However, the use of influencer campaigns in public relations projects has raised some questions in itself. The role of public relations in the influencer campaigns was brought to the second plan and openness to some risks emerged and the problem of the campaigns not having a proper public relations perspective. In this study, sectoral change analysis will be revealed by making one-to-one interviews with industry professionals on the transformation of public relations with the impact of influencers and social media.