Jean Jacques Rousseau'nun insan ve toplum anlayışı üzerine bir inceleme
A study on Jean Jacques Rousseau's understanding of people and society
- Tez No: 629753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ENES KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: adalet, benlik, birey, demokrasi, devlet, doğa, eşitlik, insan, özgürlük, Rousseau, siyaset, yurttaş, citizen, democracy, equality, freedom, human, individual, justice, nature, politics, Rousseau, self, state
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tez çalışması, 18.yüzyıl ve sonrasında düşünceleri ile etkili olan Fransız filozof Jean Jacques Rousseau'nun insan anlayışı ile ona bağlı olarak vardığı toplum anlayışının ayrıntılı olarak bir incelemesini amaçlamaktadır. Eserlerinde, doğal yapısı itibariyle iyi ve merhametli gördüğü insan benliğini, toplumsal yaşam ile birlikte oluşan çelişkileriyle ifade etmiştir. Rousseau, insanı duyguları temelinde ele alarak, aklın ilerlemesinin ahlaki olarak insan yapısını bozduğunu ileri sürmüştür. Böylece Aydınlanma döneminin Rasyonalizmi yerine Romantizm hareketinin öncüleri arasında yer almıştır. Rousseau,1749 yılında, Dijon adlı bir Akademinin düzenlediği“Bilim ve Sanatın Ahlaka Olumlu Bir Etkisi Var Mıdır?”konulu bir yarışmada, katılan herkesin aksine, medeniyetin ve toplum yaşamının insan doğasını bozduğuna yönelik çıkışı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Daha sonra 1754 yılında yine aynı akademinin“İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kökeni Nedir ve Bu Doğa Kanunlarının Bir Gereği Midir?”konulu yarışmada, insan doğasının bir araştırmasına soyunmuş ve toplumun oluşmasının olumsuz olduğunu öne sürmüştür. Fakat bir kez toplumsallaşan insanın geri dönme şansı olmadığı için geriye kalan, en iyi toplum düzenini tasarlamak olmuştur. Böylece Rousseau,“Toplum Sözleşmesi”adı ile insan doğasına uygun olduğunu ileri sürdüğü bir düzen tasarlamıştır. Onun amacı, insan doğasına uygun özgür ve eşitlikçi bir toplumdur. Bu amacı ise, bir tasarımla inşa ederek gerçekleştirmek istemiştir. Bu tez çalışmamızın metodolojisinde, önce filozofun tüm eserleri ve çağdaşlarına yazdığı mektuplar tek tek okunarak incelenmiş, ardından konu ile ilgili yan kaynaklar ve makalelere başvurulmuştur. Akabinde filozofun fikirlerine dair oluşan fikirler, yazıya dökülerek çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis includes a detailed examination of the human understanding of the French philosopher Jean Jacques Rousseau and his understanding of society, which was influential with his ideas in the 18th century and beyond. In his works, he expresses with the contradictions that occur with social life the human self which he sees as good and merciful as of his natural structure. By taking people on the basis of emotions, Rousseau, argued that the advancement of reason disrupts morally human structure. Thus, instead of Rationalism of the Enlightenment period, he was among the pioneers of Romanticism movement. İn 1749, Rousseau, in a contest with topic“Science and Art has a Positive Effect on Morality?”organized by a Dijon Academy, unlike everyone who participated, in contest, his claim that civilization and community life has attracted attention with the outbreak of human nature. Later in 1754, in the competition of the same academy titled What is the Origin of Inequality between People and Is This a Necessity of Laws of Nature? He focus to a research of human nature and claimed that the formation of society is negative. But because the socialized man has'nt chanced of returning, the rest is to design the best social order. Thus, Rousseau designed the order of human nature with the name of“Social Contract”. His aim is a free and egalitarian society in accordance with human nature. He wanted to accomplish this by building a society. In the methodology of this thesis, all the works of the philosopher and the letters he wrote to his contemporaries were read and examined one by one, and then the related sources and articles were used. Subsequently, the ideas about the ideas of the philosopher were put into writing and the study was concluded.