The process of nation building in Afghanistan in last three decades
Son otuz yılda Afganistan'da ulus inşası süreci
  1. Tez No: 629752
  2. Yazar: FARID AHMAD SEDDIQI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Ulus inşası, etnikler, kabile, Peştunlar, Tacikler, Özbekler, Hazaralar, Afghanistan, Nation building, ethnicities, tribe, Pashtuns, Tajiks, Uzbeks, Hzaras
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ulus inşası etnik, aşiret, ırksal, cinsiyet, dilsel farklılıkların azalacağı tarihsel, psikolojik ve sosyolojik bir süreçtir. Belirli bir ülkedeki insan grupları ortak bir tarihsel hüviyet kazanır ve bu ülkenin değerlerinin korunmasını kendi ulusal hükümetlerinin temel görevleri olarak görür. Bu, ülkelerin ve hükümetlerin bunu uyarlaması gereken bir sınırlamalar ve fırsatlar çerçevesi oluşturulmasını sağlar. Ne yazık ki, Afganistan'da ulus oluşturma süreci, birçok nedenlerden dolayı sürekli olarak başarısız oldu. Demokratik sivil kurumların, modern ulusal hükümetin planlanması ve kurulması ile hüviyet ve değerlerin paylaşımı her zaman eksik olmuştur. Bir ulus, alt değerler ve alt hüviyetler ulusun yararı için birleştiğinde ortaya çıkar, onun ulusal hüviyet olgusu, bütün etnik kökenlerin kültürel özellikleri, ortak tarihin korunması, paylaşılan zaferler, paylaşılan üzüntüler ve paylaşılan hatalardır. Afgan vatandaşlarının millileştirme yolunda ilerlemesinin gerekliliği göz önüne alınmıştır. Bu tezde, Afganistan halkı arasındaki ulusal dayanışmanın zayıflığının kökenini bulurken, onları etnik, dini, dilsel ve mezhepsel önyargılardan kurtarmak için çözümler öneriyorum. Afganlar arasındaki ulusal entegrasyon boşluğunun nedenlerini açıklarken, ulusal yakınsama elde etmenin yollarını bulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nation building is a historical, psychological and sociological process, through which, ethnic, tribal, racial, gender, linguistic differences will diminished. Groups of people in a given land achieve a common historical identity and regard the preservation of that nation's values as the fundamental duties of their national government. This enables the creation of a framework of limitations and opportunities that countries and governments must adapt it. Sadly, the process of nation building in Afghanistan, for many reasons it has consistently failed. The planning and founding of democratic civil institutions, modern national government and the sharing of identities and values has always been incomplete. A nation emerges when the sub-values and sub-identities unite for the benefit of the nation that from combining of it the phenomenon of national identity emerge with the cultural properties of all ethnicities, preservation of shared history, shared victories, shared sorrows, and shared failures. Considering the need for Afghan citizens to move towards nationalization. In this thesis, while finding the roots of the weakness of national solidarity among the people of Afghanistan, I propose solutions to rescue them from ethnic, religious, linguistic, and sectarian prejudices. I will try to find ways to achieve national convergence, while explaining the causes of the national integration gap among Afghans.