Cost efficiency analysis of asphalt pavement applications in road construction according to different countries
Farkli ülkelere yönelik yol yapım çalışmalarında asfalt maliyet etkinlik analizi
- Tez No: 629769
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY GİRGİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Farklı Ülkeler, Performans Ölçümü, Ülkelerin Gruplanması, Küme Analizi, Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi, Etkinlik Analizi, Maliyet Etkinlik Analizi, Veri Zarflama Analizi, Gri İlişkisel Analizi, Road infrastructure, Asphalt, Asphalt pavement applications, Performance Measurement, Efficiency, Cluster Analysis, Multidimensional Scaling Analysis, Efficiency Analysis, Cost Efficiency Analysis, Data Envelopment Analysis, Efficiency ranking, Grey Relational Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Her ülke, vatandaşlarına yaşam ve refah için iyi bir standart sağlaması yönünde büyük bir baskı altındadır. Karar verme sürecini çevreleyen pek çok engel bulunabilmekte beraber her ülkenin farklı faaliyetleri için bir performans ölçümü yapması gerekir. Ulaşım altyapısı, özellikle karayolu ulaşımında insanların ve yük hareketliliğinin kolaylaşdırılabilmesi için büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu araştırmada yol altyapısının önemli bileşenlerinden biri olarak asfalt üzerine odaklanmıştır. Bu çalışmanın amacı, etkinlik ve maliyet etkenlik analizini kullanarak farklı ülkeler için asfalt performansını ölçmektir. Farklı ülkelerde asfalt uygulamalarına karşı farklı tutumlar olabileceğinden, farklı ülkelerin gruplanması için iki kümeleme yöntemini kullanma tercih edilmiştir onlar; Küme Analizi ve Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi (ÇBÖA). Daha sonra, Karar Verme Birimleri (KVB'ler) veya ülkelerin kümeleme analiz sonuçlarına göre ve Türkiye'yi kendi kuruluşlarından biri olarak gösteren gruba odaklanarak çıktı- odaklı Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanmıştır. Bu analiz kapsamında, girdi ve çıktıların üç senaryosu önerilmiştir. Önerilen üç senaryoya göre maliyet etkinlik oranları da hesaplanmıştır. Son olarak da, etkin ve uygun maliyetli olan KVB'ler ve değişkenlerin sıralaması için Gri İlişkisel Analiz (GİA) uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Each country is under a great pressure to provide its citizens with a good standard for living and welfare. With lots of obstacles surrounding decision making process, each country must do a performance measuring for its different activities. Transport infrastructure plays an important role in ease people and freight mobility especially road transport. In this research, we concentrated on asphalt as one of the most important components of road transport infrastructure. The purpose of this study is to measure asphalt performance for different countries by using efficiency and cost efficiency analysis. Since, different countries might have different attitudes toward asphalt applications, we preferred to use two methods of clustering to group countries which are; Cluster Analysis and Multidimensional Scaling Analysis (MDS). Then, according to analysis results of countries' grouping and by concentrating on the group that involves Turkey as one of its entities, we used out-put oriented Data Envelopment Analysis (DEA) to define efficiency scores for Decision Making Units (DMUs) or countries. In the scope of this analysis, we suggested three scenarios of inputs and outputs. According to three scenarios suggested, we calculated the cost efficiency ratios as well. After that, we performed Grey Relational Analysis (GRA) to rank the efficient and cost efficient DMUs and variables.