Türkiye'de müzik sosyolojisi başlığı altında yürütülen çalışmalarda kullanılan yöntem ve yaklaşımlar üzerine bir inceleme
A study on methods and approaches used on resources under the title of music sociology in Turkey
- Tez No: 629871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT DEĞİRMENCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Sosyolojisi, Müzikoloji, Sosyoloji, Music, Music Sociology, Musicology, Sociology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de müzik sosyolojisi başlığı altında yayınlanan kitaplarda, lisansüstü tezlerde, makale ve sempozyum bildiri metinlerinde kullanılan yöntem ve yaklaşımları ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırma dört aşamada yürütülmüştür. Araştırmanın birinci aşamasında, literatür taraması yapılmış, Türkiye'de müzik sosyolojisi alanında, konuya ışık tutabilecek ilgili kaynaklara ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, yapılan genel literatür taraması sonucunda ulaşılan kaynakların içinden, 'müzik sosyolojisi başlığı' adı altında yayınlanmış kaynaklar tespit edilip ayrıştırılmıştır. Araştırmanın üçüncü aşamasında, Türkiye'de müzik sosyolojisi başlığı adı altında tespit edilen kitapların, tezlerin, makalelerin ve basılmış sempozyum bildiri metinlerinin, künye bilgileri çıkartılmıştır. Devamında, bu kaynaklar doküman analizi yöntemi ile incelenmiş, kaynakların konuları, yöntem ve yaklaşımları hakkında desen analizi oluşturulmuştur. Araştırmanın dördüncü ve son aşamasında, Türkiye'de müzik sosyolojisi başlığı altında tespit edilip incelenen kaynakların, en çok yoğunlaştığı ve kapsadığı konular bakımından öne çıkan sonuçları ve metodolojileri raporlaştırılarak çalışmaya son hali verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was made with the purpose of enlighting methods and approaches of books, master thesises, and symposium papers published under the title of sociology of music in Turkey. For this purpose, the research was completed in four stages. In the first stage of the study, literature review was made and in this regard in written sources under the title of sociology of music in Turkey and related sources that can shed light on the subject has been reached. In the second phase of the research, resources published under the title of sociology of music in Turkey have been detected and extracted. In the third stage of the research, imprint information has made of detected books, thesises, articles and symposium papers published in symposium paper books under the title of music sociology in Turkey. These resources examined by document analysis method and pattern analysis formed based on their topics, methods and approaches. In the fourth and final stage of the study, the study was concluded by reporting their methodology the most prominent results of the topics on which detected sources published under the title of sociology of music in Turkey focused.