Türk müzik kültürüne yönelik planlı kalkınma dönemi politikaları ve türk müzik eğitimine etkileri
Policies of planned development period for turkish music culture and their impacts on turkish music training
  1. Tez No: 218474
  2. Yazar: MEHMET COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Kültürü, Müzik Eğitimi, Müzik Politikaları, Planlı Dönem, Türkiye Cumhuriyeti, Music Culture, Music Education, Music Policies, Planned Period, Turkish RepublicThesis Manager: Prof. Dr. Salih AKKAŞ
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 419
Özet
Müzik kültürü ile müzik eğitimi arasındaki en temel ilişki, bir toplumun müzik kültürünün o toplumun müzik eğitiminin ana kaynağı olmasından ileri gelmektedir. Bununla birlikte, müzik kültürünün müzik eğitimini, müzik eğitiminin ise müzik kültürünü oluşum-gelişim, değişim ve dönüşüm yönlerinden etkilediği söylenebilir. Buradan hareketle, müzik kültürünün çeşitli değişkenlerden etkilenmesinin, müzik eğitiminin üst yapısının belirlenmesi, üst yapısına ilişkin sorunlara çözüm getirilmesi ve geleceğe yönelik planlamalar yapılması sürecini de doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyeceği söylenebilir. Bu düşünceden yola çıkılarak gerçekleştirilen bu araştırmada, Türkiye'de 1960 sonrası başlatılan ?planlı kalkınma? hareketi çerçevesinde, devletin ve hükümetlerin müzik kültürüne yönelik oluşturdukları ve uyguladıkları politikaların temelleri ve nitelikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, bu politikaların müzik eğitimini nasıl ve ne şekilde etkilediği sorusuna da yanıt aranmıştır.Bu temellere dayandırılarak oluşturulan araştırma probleminin açıklığa kavuşturulması için iki farklı yöndeki yaklaşım, ?kavramsal yaklaşım? ve ?tarihsel yaklaşım? kullanılmıştır. ?Kavramsal yaklaşım? başlığı altında, araştırma konusuyla ilgili kavram ve terimlerin birbiriyle olan ilişkileri tespit edilmiştir. ?Tarihsel yaklaşım? başlığı altında ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren Türk İnkılâbı hareketinin, müzik kültürüne kendi amaçları doğrultusunda öncelikli bir yer verdiği belirlenmiştir. Müzik kültürünün önemli boyutlarından biri olan müzik eğitiminin de aynı yaklaşım çerçevesinde, politik amaç ve işlevler çerçevesinde tasarlandığı, örgütlendirildiği ve uygulamaya konulduğu görülmüştür.Bu araştırmada, tarama modeli kullanılarak, araştırma konusuna ilişkin bir durum tespiti ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada veri kaynağı olarak, DPT tarafından hazırlanan kalkınma planları ve bu planlara ilişkin yıllık programlar, icra planları, hükümet programları, şura, kongre gibi etkinliklere ait tutanaklar ve kararlar, başta Kültür Bakanlığı olmak üzere çeşitli kurumları ilgilendiren kanun, kararname, tüzük ve yönetmelikler veya bu kurumların hazırladığı çeşitli çalışmalara ilişkin raporlar gibi belgelerden yararlanılmıştır. Belgesel tarama teknikleriyle incelenen bu kaynaklardan elde edilen veriler, ele alınan dönemin siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel olay ve olgularıyla ilişkilendirilmiş ve araştırmanın amaçları yönünde bir durum tespiti ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırma ile planlı kalkınma döneminde her boyutta uygulanan Türk müzik eğitiminin sosyolojik temellerine ilişkin siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel değişkenlerin genel bir tablosunun ortaya koyulduğu düşünülmektedir.Araştırmanın sonucunda, problemin tam olarak açığa çıkarılmasını sağlayacak alt problemlere yanıt verilmeye çalışılmıştır. Bu yanıtların verilmesi işleminde, her plan dönemine ilişkin yapılan değerlendirmelerde üzerinde durulan bulguların ilgili soru başlıkları altında birbirleriyle ilişkilendirilmesi yolundan yararlanılarak, araştırma problemi ile ilintili sonuçlara ulaşılması amaçlanmıştır. Bu bölümün diğer kısmında ise ulaşılan sonuçlardan yola çıkarak, bundan sonraki zaman diliminde Türk müzik kültürünü etkileyecek, yönlendirecek, geliştirecek ve dönüştürecek politikaların oluşturulması ve uygulanması süreciyle ilgili önemli olarak nitelendirilen bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most basic relation between music culture and music training arise from being music culture of a society the main source of the music training of that society. However it can be said that music culture affects the music training in terms of formation-development, change and transformation and vice versa. Thus it can be said that getting affected of music culture from various variables may affect, directly or indirectly, the progresses of determining the superstructure of music training, providing solutions to the problems relating to its superstructure, and making plans for the future. In a research performed depending on this opinion, the essences and features of the policies that state and governments formed and implemented through the music culture with in the frame of `planned development? commenced after 1990 in Turkey tried to be set forth. Besides these, answer to the question `?how and in which manner these policies affected the music training?? were sought for.In order to clarify the research problem that was formed depending on these essences, two approaches in two different directions, ?Conceptual Approach? and ?Historical Approach? were used. The relations of the concepts and term between themselves were determined under the title of ?Conceptual Approach? . Under the title of ?Historical Approach? it was determined that Turk Revolution movement fulfilled the foundation of Turkey Republic gave a preferential place to music culture through its own objectives. Also it was seen that music training which is one of the significant aspects of the music culture was designed, organized and implemented with in the frame of political objectives and function in accordance with the same approach.In this research a due diligence was trained to be set forth relating to search subject by using a scanning model. Development plans issued by State Planning Organization and annual programs relating to these plans, execution plans, government plans, minutes and decisions of activities like council, congress, decrees, regulations and directives concerning various institutions primarily being Ministry of Culture or documents like reports relating to studies prepared by these institutions were used as data source in this study. The data obtained form these sources examined with the Documentary Scanning techniques were associated with the Turkish Music Culture facts ands events of the dealt period and a due diligence was tried to be set forth through the objectives of this research. It is thought that a general view of the Turkish Music Culture variants relating to sociological bases of the Turkish Music training implemented in all aspects in planned development period were set forth by this research. .Sub-problems were trained to be answered that will provide the clarification of the problem completely at the end of research. At the process of giving these responses, reaching to results relating to research problem by benefiting from the association of the findings that were focused at the evaluations made relating to each plan period under the related question titles were aimed. In the other section of this part some recommendations qualified as significant relating to formation and implementation of the policies that will impact, direct, develop and transform the Turkish Music culture in the period of time afterwards were made.