Trans erkeklerde hormon tedavisinin sosyal kabulü ve psikolojik iyilik haline etkisi
The effect of hormonal treatment on social acknowledgement and psychological well being in transsexual men
  1. Tez No: 629902
  2. Yazar: HÜLYA AYDIN FİLİPOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE NEVZAT MUHTAR, DOÇ. DR. ŞENOL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Uyumsuzluğu, Trans erkek, Psikolojik İyilik, Sosyal Kabul, Gender Dysphoria, Transsexual men, Psychological Goodness, Social Acceptances
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Cinsiyet Uyumsuzluğu (CU) tanısında; kişinin benimsediği cinsiyet kimliğiyle (gender identity), kişi için doğumda belirlenmiş olan biyolojik / bedensel cinsiyeti (sex) arasında belirgin bir uyuşmama durumu söz konusudur, bundan ötürü birey, karşı cinsin bir üyesi olarak yaşamını sürdürmeyi ve diğerleri tarafından kabul görmeyi arzulamaktadır. CU tanısı alan bireylere, ruhsal durumlarının daha iyi olmasını sağlamak amacıyla cinsiyet uyum yapmaları önerilmektedir. Cinsiyet uyum sürecinin önemli bir parçasını hormon tedavileri oluşturmaktadır. Bu araştırmada, CU olan bireylerde cinsiyet uyumuna yönelik uygulanan hormon tedavisinin sosyal kabul ve psikolojik iyilik hali üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırma İstanbul ilinde yaşayan 91 gönüllü katılımcıyla yürütülmüştür. Araştırmamızda değişkenlerin örneklem grubu içinde normallik dağılımının analizi için gerçekleştirilen Shapiro-Wilk Testinde Stresle Beden İmajı Ölçeği (S-W= .976, Sd.= 90, p=.093) normal dağılım sonucuna ulaşılmıştır. Benlik Saygısı Ölçeği (S-W= .974, Sd.=90, p=.064) normal dağılım bulunmuştur. SCL90 Ölçeği (S-W= .924, Sd.= 90, p=.000) normal dağılım göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır. Yaşam Kalitesi Ölçeği (S-W= .977, Sd.=90, p=.114) normal dağılım göstermiştir. Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda, BİÖ puanlarının grup değişkenine göre; hormon kullanan grup ile hormon kullanmayan grup arasında hormon kullanan grup lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık sonucuna ulaşılmıştır. Ruhsal alan alt boyutları puanlarının grup değişkenine göre; hormon kullanan grup ile kontrol grubu arasında kontrol grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In gender dysphoria (GD) individuals adapted gender identity differcences from his/her birth gender identity, therefore those individuals desired tl be treated and accepted as opposit sex. These who diagnosed with GD are recommended to switch genders in order to improve their psychological conditions and help them to fulfil their potential. Hormonal treatment plays the major role on gender switch procedure. This paper researches the social acceptance and psycholgical improvement of GD diagnosis of people who chose to take gender switch prosedure. The Reserach is done in İstanbul with 91 volenteers. Variables in the research showed normal distrubition between stress Body İmge Shaniro-Wilk test which is used for Normal Distibution Analysis. Selda-respect scale. (S-W= .976, Sd.= 90, p=.093) displeyed normal distrubition. SCl90 scale (S-W= .924, Sd.= 90, p=.000) didn't show normal distribution. Life quality scale displayed normal distrubition. Data analysis that is used in this reserch based on %95 realibity. According to data that is acquired form this reserach, which is relarted to BİÖ points; exists that there is a statistical difference between two groups who did used hormonal and where did not. Statistical difference favours the group which used hormonal treatment. There also exists a statistical difference between the control group and the group that uses hormonal treatment in psychological range extent points of variables.This statistical difference fours on the group that uses hormonal treatment.