Çalışma ortamındaki güvenlik, iletişim, işletme güvenilirliği ve sorumluluk değerlendirmesi ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliği
Turkish validity and reliability of the safety, communication, business reliability and responsibility assessment scale in the work environment
- Tez No: 629922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY OYUR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Ortamı, Hasta Güvenliği, Güvenlik Kültürü, Güvenilirlik, Geçerlilik, Work Environment, Patient Safety, Security Culture, Reliability, Validity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Çalışma Ortamındaki Güvenlik, İletişim, İşletme Güvenilirliği ve Sorumluluk Değerlendirmesi Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenirliğini yapmaktır. Yöntem: Metodolojik tipte tasarlanan çalışma, 28 Ağustos-31 Ekim 2019 tarihleri arasında bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık meslek mensuplarının oluşturduğu 293 çalışanla yürütülmüştür. Örneklem dışında olan 5 sağlık meslek mensubu ile pilot çalışma, 30 çalışan ile 2-4 hafta sonra tekrar test uygulaması yapılmıştır. Veri toplama süresinde Çalışan Tanıtıcı Formu, Çalışma Ortamındaki Güvenlik, İletişim, İşletme Güvenilirliği ve Sorumluluk Değerlendirmesi Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS 22 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minimum, maksimum) kullanılmış, 0,05 anlamlılık düzeylerinde değerlendirilmiştir. Ölçeğin geçerlilik değerlendirmesinde; dil geçerliliği, kapsam geçerliliği (Polit&Beck tekniği), yapı geçerliliği (faktör analizi), yüzey geçerliliği ve görünüm geçerliliği; güvenirlik değerlendirmesinde; değişmezlik (test-tekrar test güvenirliği) ve iç tutarlılık (Cronbach Alpha Güvenirlik katsayısı) analizleri yapılmıştır. Bulgular: ÇOGİİGSDÖ'nin geçerlilik ve güvenirliğinde; tüm maddelerin Kapsam Geçerlik Oranları ve Kapsam Geçerlilik İndeksi 0.80'in üzerinde bulunmuştur, yapı geçerlilik değerlendirmesinde ölçeğin bilinen grupları ayırabildiği, analiz sonucunda KMO değerinin 0,86 olduğu olduğu, doğrulayıcı faktör analizine göre ölçeğin Türkçe Formunun da on faktörlü yapıyı doğruladığı ve faktör yüklerinin 0,468 ile 0,885 arasında ve uyum indeks kriterlerine (CFI=0.862, TLI=0.852, RMSEA=0.051, IFI= 0,852 , AGFI=0,733 , CMIN= 2916,306 , CMIN/df= 1,765) göre uygun düzeyde olduğu belirlenmiştir, test-tekrar test analiz sonucu ile toplam ve alt ölçek puanlarının Rho değerlerinin 0,7 üzerinde olduğu görülmüştür. Ankette bulunan soruların birbirleri ile tutarlı olup olmadığına bakmak için güvenilirlik analizi yapılmıştır. Bu ankette yapılan ÇOGİİGSDÖ 0,835 Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı ile oldukça güvenilir olduğu görülmüştür. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda, ÇOGİİGSDÖ'nin dil geçerliliği, görünüm geçerliliği, yüzey geçerliliği, kapsam/içerik geçerliliği, yapı geçerliliği, test-tekrar test güvenilirliği, Cronbach alfa iç tutarlılığı olduğu belirlenmiştir. Bu bulgulara göre, ÇOGİİGSDÖ'nin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğe sahip olduğu, Türkiye'de, sağlık meslek mensuplarının çalışma ortamlarının değerlendirilmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to check the validity and reliability of the Safety, Communication, Business Reliability and Responsibility Assessment Scale in the Work Environment in the Turkish Language. Method: Designed in a methodological type, the study was conducted between June 01 and August 31, 2019, with 293 employees comprised of healthcare professionals working in a Training and Research Hospital. A pilot study was conducted with 5 healthcare professionals out of the sample, and 30 employees were retested after 2-4 weeks. During the data collection period, Employee Identifier Form, Security in Business Environment, Communication, Business Reliability and Responsibility Evaluation Scale were used. IBM SPSS 22 program was used for statistical analysis. While evaluating the study data, descriptive statistical methods (mean, standard deviation, median, frequency, rate, and minimum, maximum) were used and the data were evaluated at 0.05 significance levels. Language validity, content validity (Polit & Beck technique), structure validity (factor analysis), surface validity and appearance validity analyzes were performed in the validity assessment of the scale. In the reliability assessment of the scale, invariance (test-retest reliability) and internal consistency (Cronbach Alpha Reliability coefficient) analyzes were performed. Findings: In the validity and reliability of SCBRRASWE; Scope Validity Ratios and Scope Validity Index of these items were found above 0.80. In the construct validity evaluation, it was determined that the scale can distinguish known groups, and as a result of the analysis, the KMO value was found to be 0.86. According to the confirmatory factor analysis, it was determined that the Turkish form of the scale also confirmed the ten-factor structure, and the factor loads were between 0.468 and 0.885 and were in accordance with the fit index criteria. (CFI = 0.862, TLI = 0.852, RMSEA = 0.051, IFI = 0.852, AGFI = 0.733, CMIN = 2916.306, CMIN / df = 1.765) As a result of test-retest analysis, total and subscale scores were found to be above the Rho values of 0.7. In order to check whether the questions in the questionnaire are consistent with each other, a reliability analysis was conducted. With the SCBRRASWE 0,835 Cronbach alpha reliability coefficient, it was found that the questionnaires were very reliable. Result: As a result of the analyzes, it was determined that SCBRRASWE has language validity, appearance validity, surface validity, scope/content validity, structure validity, test-retest reliability, Cronbach alpha internal consistency. According to these findings, SCBRRASWE was found to have validity and reliability in Turkish language and this measurement tool was found to be a valid and reliable measurement tool that can be used to assess the working environment of healthcare professionals in Turkey.