Hepatit C virüs enfeksiyonlarının tanı ve tedavi izleminde, HCV kor antijen düzeylerinin HCV RNA düzeyleri ile korelasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of correlation hcv cor antigen levels with HCV RNA levels in diagnosis and treatment of hepatitis C virus infections
  1. Tez No: 629931
  2. Yazar: TURKAN ERSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TERCAN US
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-HCV, HCV, HCV RNA, kor antijen, Anti-HCV, HCV, HCV RNA, core antigen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hepatit C virüsü enfeksiyonları (HCV) tüm dünyada yüksek kronikleşme riski, henüz aşılama ile korunulması mümkün olmaması ve hepatoselüler karsinom gibi ciddi komplikasyonları nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu araştırmada HCV kor antijen testinin tanı ve tedavi takibinde HCV RNA ile korelasyonu değerlendirildi, rutin kullanımda alternatif bir test olma durumu tartışıldı. Çalışmamızın ilk basamağında Aralık 2016-Aralık 2018 tarihleri arasında Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Moleküler laboratuvarında, HCV ön tanılı hastalardan alınan, rutin olarak Anti-HCV ve HCV-RNA testi çalışılmış 600 serum örneğinde, HCV kor antijen testi çalışıldı. İkinci basamakta ise bu zaman dilimi içerisinde Gastroenteroloji bölümü tarafından tedavisine karar verilen 150 hastanın tedaviye başlamadan önce, 8. haftada ve tedavi bitiminde alınan serum örneklerinde rutin olarak çalışılan HCV-RNA testine ilave olarak HCV kor antijen testi çalışılardı. Tedavi takibi sürecinde iki testin korelasyonu değerlendirildi. Toplam 600 hastanın 49' una test sonuçlarına göre tanı konuldu. Bunlardan 28 hastada, rutin çalışılan HCV RNA ve Anti HCV'nin yanı sıra HCV kor antijeni pozitif bulundu. HCV kor antijen testinin duyarlılığı %91.49, özgüllüğü %100, PPD %100, NPD %97.30, doğruluk oranı ise %87.76 olarak tespit edildi. HCV RNA ve HCV kor antijeni sonuçları arasında yüksek düzeyde korelasyon saptandı. Çalışmanın ikinci basamağında ise HCV kor antijen testinin duyarlılığı (%96.52), özgüllüğü (%95.28), PPD (%95.11), NPD (%95.80) ve doğruluğu (%92.58) hesaplandı. Bu sonuçlar iki test arasında yüksek oranda korelasyonun olduğunu, tanı ve tedavi takibi sırasında kolay uygulanabilir ve maliyet etkin bir test olması nedeniyle HCV RNA testine alternatif bir test olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis C virus (HCV) infections are an important public health issue across the world because of the high risk of chronicity potential, impossibility of protection by vaccination and serious complications such as hepatocellular carcinoma. In this study, the correlation of HCV core antigen test with HCV RNA in the diagnosis and treatment follow-up was evaluated and the status of being an alternative test in routine use was discussed. In the first step of our study, between December 2016 and December 2018, HCV core antigen test was studied in 600 serum samples taken from patients with HCV prediagnosis routinely tested in Anti-HCV and HCV-RNA tests in Molecular Laboratory of Medical Microbiology Department. In the second step, the HCV core antigen test was studied in addition to the routine HCV-RNA test performed in the serum samples taken before, 8 weeks and at the end of the treatment of 150 patients who were decided to be treated by the Gastroenterology Department between the dates indicated. The correlation between the two tests was evaluated during the treatment follow-up. 49 of 600 patients were diagnosed according to test results. In 28 patients, HCV core antigen was positive in addition to HCV RNA and Anti HCV which were routinely studied. The sensitivity of HCV core antigen test was 91.49%, specificity was 100%, PPD was 100%, NPD was 97.30%, accuracy was 87.76%. There was a high correlation between HCV RNA and HCV core antigen results. In the second step of the study, sensitivity (96.52%), specificity (95.28%), PPD (95.11%), NPD (95.80%) and accuracy (92.58%) of the HCV core antigen test were calculated. These results show that there is a high correlation between the two tests and can be used as an alternative test to HCV RNA test because it is an easily applicable and cost effective test during diagnosis and treatment follow-up.