Sigara bıraktırma polikliniğine başvuran hastaların sigara içme arzusu ve sigara bırakma yorgunluğu ölçeği ile ilişkisi
Relationship between the desire to smoke and smoking cessation fatigue of patients who apllied to the smoking cessation outpatient clinic
- Tez No: 629942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara bırakma, anksiyete-depresyon, sigara içme arzusu, sigara bırakma yorgunluğu, Smoking cessation, anxiety-depression, desire to smoke, smoking cessation fatigue
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Sigara tüm dünyada bilinen ve ispatlanmış en önemli sağlık sorunlarından biridir. Amacımız; sigara bırakma polikliniğine başvuran hastaların sigara bırakma yorgunluğu ve sigara içme arzusu arasındaki ilişkileri ve tedaviyi kolaylaştırıcı ölçekleri araştırmak, polikliniğe başvuran hastaların sosyodemografik özellikleri ve sigara içme alışkanlıklarını ölçmektir. YÖNTEM: Çalışmamıza İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Sigara Bıraktırma Polikliniği'ne Mayıs - Kasım 2019 tarihleri arasında başvuran hastalar arasından 302 erkek ve 303 kadın hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Dosyalarında kayıtlı olan sosyodemografik verileri, sigara kullanım alışkanlıkları, FNBT sonuçları, HAD, sigara içme arzusu ve sigara bırakma yorgunluğu ölçeklerinin sonuçları kaydedilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, duygu-durum ölçek skorları, bağımlılık düzeyleri ile ilişki incelenmiştir. BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 39.14 ± 11.81 yaş. sigaraya başlama yaşı ortalaması 17.92 ± 4.73 yaş, içilen günlük sigara miktarı ortalaması 24.53 ± 10.29 (median=20) sigaradır. Hastaların %33.1'inde kronik hastalığı mevcuttur. Hastaların Beck Anksiyete Ölçeği puanı ortalaması 7.59 ± 4.11 (median=7), Beck Depresyon Ölçeği puanı ortalaması 6.32 ± 3.79 (median=6), Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi puanı ortalaması 6.44 ± 2.42 (median=7), Sigara İçme Arzusu Anketi puanı ortalaması 39.2 ± 15.61 (median=40), Sigara Bırakma Yorgunluğu Anketi-Duygusallık puanı ortalaması 16.85 ± 6.22 (median=17), Sigara Bırakma Yorgunluğu Anketi-Karamsarlık puanı ortalaması 8.29 ± 3.18 (median=8) ve Sigara Bırakma Yorgunluğu Anketi-Değersizleşme puanı ortalaması 18.11 ± 3.82 idi. SONUÇ: Çalışmamızda, hastaların nikotin bağımlılık düzeylerinin yüksek olması sigarayı bırakma tedavisini zorlaştırdığı görülecektir. Ölçekler, Testler ve Anketler sigara bırakma tedavisinin seyrinde bize yol gösterici olacaktır. Bu sayede, hastaların tedavi uyumu arttıracak ve hastalara daha sık motivasyonel görüşme ile bırakma başarısını artırmamızı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Smoking is one of the most important health problems that are known and proven all over the world. Our aim is to investigate the relationship between smoking cessation fatigue and the desire to smoke and the scales that are made the treatment easier, to evaluate the sociodemographic features and habits of cigarette smoking of the patients who applied to the outpatient clinic. METHODS: 302 male and 303 female patients were included in the study among the patients who applied to Istanbul Medeniyet University-Göztepe Training and Research Hospital-Family Practice- Smoking Cessation Outpatient Clinic between May and November 2019. The results of the sociodemographic datas, smoking habits, FNBT results, HAD, smoking desire and smoking cessation scales' results that were registered to their files were recorded. The relationship between the patients' sociodemographic features, scores of the Profile of Mood State, and addiction levels was examined. RESULTS: The average age of the patients was 39.14 ± 11.81 years. The average age to start smoking is 17.92 ± 4.73 years and the average amount of cigarettes smoked is 24.53 ± 10.29 (median = 20) cigarettes. Chronic illness is present in 33.1% of the patients. These patients' Average Beck Anxiety Inventory score is 7.59 ± 4.11 (median = 7), Average Beck Depression Inventory score is 6.32 ± 3.79 (median = 6), Average Fagerström Test score for Nicotine Dependence is 6.44 ± 2.42 (median = 7), Average the questionnaire on Smoking Urges score is 39.2 ± 15.61 (median = 40), average Smoking Cessation Fatigue Survey-Emotional score is 16.85 ± 6.22 (median = 17), Average Smoking Cessation Fatigue Survey-Pessimism score is 8.29 ± 3.18 (median = 8) and Average Smoking Cessation Fatigue Survey-Devaluation score is 18.11 ± 3.82. CONCLUSION: In our study, it will be seen that patients' high nicotine dependence levels complicated treatment of smoking cessation. Tests, Inventories and Surveys will guide us in the course of quitting the treatment. We think that this study will increase the compliance of the patients and increase the success of smoking cessation with more frequently motivational interviews