Bütünleşme çabalarının göç alanında çalışan sosyal hizmet uzmanları gözünden değerlendirilmesi
Evaluation of integration efforts through the perspective of social workers working with migration
  1. Tez No: 629946
  2. Yazar: ÇAĞRI ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ATTEPE ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Integration, Migrant Crises, Migration, Integration Policy of Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
2011 yılından bu yana ülkemizde resmi olarak sayıları 5 milyonu aşan Ortadoğu kökenli insan yaşamaktadır. Bunların çoğu Suriyeli olmakla birlikte Türkii Cumhuriyetlerden de insanlar bu süreç içerisinde Türkiye'ye çeşitli sebeplerle gelmişlerdir. Resmi sayılara göre Türkiye'nin nüfusunun 1/16 oranına denk gelen kitlenin önemli bir kısmı Türkiye'yi Avrupa'ya uzanan bir köprü niteliğinde değerlendirse de araştırma bu insanların Avrupa'dan ziyade önemli bir kısmının Türkiye'de kalacağını işaret etmektedir. Kısa süre içerisinde 5 milyonu aşkın bir nüfusa ev sahipliği yapan Türkiye'nin iyi planlanmış, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir bütünleşme planının olması zorunluluğu da sayının yüksek olmasından ziyade insan haklarının getirdiği bir mecburiyet gereği ele alınmalıdır. Yapılan araştırma; sosyal hizmet uzmanlarının perspektifinden Türkiye'de yürütülen bütünleşme çalışmalarını ele almış, sosyal hizmet uzmanlarının bu süreç içerisindeki rollerini tartışmıştır. Bu bağlamda düzensiz göç ve savaş mağduru insanlarla çalışan 9 sosyal hizmet uzmanıyla yarı yapılandırılmış mülakat tekniğiyle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Farklı illerden/bölgelerden olan bu görüşmecilerin hepsi sosyal hizmet uzmanıdır. Araştırmanın bulgularından elde edilen sonuçlar değerlendirilirken oluşturulan başlıklar; insan hakları temelinde, sosyal hizmet disiplininin özünü oluşturan değerler ışığında oluşturulmuştur. Bu bağlamda bazı ana temalar ve alt temalar belirlenmiştir. Eğitim, ekonomik olanaklar/olanaksızlıklar, bütünleşme ekseninde hak temelli yaklaşım“ olarak belirlenmiştir. Ana temaların yanında yer alan tartışma kısmında ise ”pratik ve teori temelli kavram karşılaştırması; uyum ve bütünleşme konusu yer almaktadır. Bulgulardan elde edilen verilerin ışığında öneriler dizisi oluşturulmuştur. Yasal prosedürlerden eğitim alanına, dil bariyerinden istihdam ve planlama politikalarına, sağlık ve adli sisteme yönelik önerilerden gelen insanların sürecin içerisine dahil edilmesi (karar mekanizmalarına katılmaları gibi) birçok temel konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Since 2011, more than 5 million people of Middle Eastern origin have been living in our country officially. Although people in the Turkic Republics came to Turkey for various reasons in this process, most of them are Syrians. According to the official numbers their population ratio is 1/16 of Turkey's total population. Eventough, the majority of this population says that they are seeing Turkey as a bridge to reach Europe, the researches claim that most of them will stay in Turkey. Turkey, home to a refugee population of over 5 million, requires a well-planned, sustainable and predictable integration plan which also should be considered as a necessity of human rights rather than high population. This research tackles the issue of integration work carried out in Turkey, discusses the roles of social workers in this process, from the perspective of social workers. In this context, in-depth interviews were held with semi-structured interview technique with 9 social workers working with people who are victims of irregular migration or war. The titles created while evaluating the results obtained from the findings of the research; was created on the basis of human rights in the light of the values that form the core of social work discipline. In this context, some main themes and sub-themes have been identified. Education, economic possibilities / impossibilities have been determined as a rights-based approach in the integration progress. Under the discussion topic, besides the main theme, practical and theory-based concept comparison and adaptation-integration issues are discussed. In the light of the data obtained from the findings, a series of suggestions was created. Many basic issues have been addressed, such as; including people from legal procedures to the field of education, the language barrier, employment and planning policies, and suggestions for health and judicial system (such as participation in decision-making mechanisms). In the light of the data obtained from the findings, a series of suggestions was created. Many basic issues have been addressed, including people from legal procedures to the field of education, from the language barrier to employment and planning policies, and suggestions for health and judicial system (such as participation in decision-making mechanisms).