Uzaktan eğitim yöntemiyle verilen bilişim teknolojileri dersinin öğretmen adaylarının BİT yeterliliklerine ve teknolojik pedagojik içerik bilgilerine etkisi
The effect of ICT course given by distance education method on the preservice teachers' ICT competencies and technological pedagogical content knowledge
  1. Tez No: 629990
  2. Yazar: BURAK DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ MUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: BİT entegrasyonu, öğretmen adayları, BİT yeterlikleri, teknolojik pedagojik içerik bilgisi, BİT entegrasyonuna yönelik öz-yeterlikleri, ICT integration, preservice teachers, ICT competencies, technological pedagogical content knowledge, self-efficacy towards technology integration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim yöntemiyle verilen bilişim teknolojileri dersinin öğretmen adaylarının BİT yeterliklerine ve teknolojik pedagojik içerik bilgilerine etkisini araştırmaktır. Bu amaçla Bilişim teknolojileri dersini uzaktan eğitim yöntemi ve yüz yüze eğitim yöntemiyle alan öğretmen adaylarının BİT yeterlik, teknolojik pedagojik içerik bilgi ve teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik düzeyleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmaya 10 üniversitenin eğitim fakültesinde öğrenim gören 413 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada nedensel karşılaştırma deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında Tondeur vd. (2017) tarafından geliştirilen ve Mumcu, Uslu ve Geriş (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan“Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yeterlilikleri Ölçeği”, Kabakçı Yurdakul ve diğ. (2012) tarafından geliştirilen“Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Yeterlikleri Ölçeği”ile Wang, Ertmer ve Newby (2004) tarafından geliştirilen ve Ünal ve Teker (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan“Teknoloji Entegrasyonuna Yönelik Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde araştırmanın amacına uygun olarak betimsel istatistiklerin yanı sıra ortalamalar arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bilişim teknolojileri dersini uzaktan eğitim yöntemi ve yüz yüze eğitim yöntemiyle alan öğretmen adayları arasında BİT yeterlik, teknolojik pedagojik içerik bilgi ve teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik düzeyleri açısından, alt boyutlar dâhil olmak üzere, anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmen adaylarının cinsiyetlerine göre BİT yeterlikleri, teknolojik pedagojik içerik bilgileri ve teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlikleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmen adaylarının sınıf düzeylerine, eğitim hayatında kullandığı kendine ait bilgisayarı olma durumuna ve algıladığı teknolojiyi kullanma becerisine göre BİT yeterlikleri, teknolojik pedagojik içerik bilgileri ve teknoloji entegrasyonuna yönelik özyeterlikleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of ICT course given by distance education method on the student teachers' ICT competencies and technological pedagogical content knowledge. For this purpose, it has been investigated whether there is a significant difference between the ICT competence, technological pedagogical content knowledge and technology integration selfefficacy levels of the student teachers who enrolled the ICT course with distance education method and face to face education method. The study group was consisted of 413 student teachers from 10 universities in Turkey. The causal comparison pattern was used in the research. ICT Competencies Scale, TPACK-deep Scale, and SelfEfficacy Perception Scale for Technology Integration were used to collect the data. In order to analyze the data, independent samples t-test and one-way analysis of variance were used for to test the significance of the difference between the averages as well as descriptive statistics for the purpose of the research. No significant difference was found among the preservice teachers, who enrolled the ICT course with distance education method and face to face education method, in terms of ICT competence, technological pedagogical content knowledge and self-efficacy towards technology integration, including the sub-dimensions of the scales. There was no significant difference in terms of ICT competencies, technological pedagogical content information and self-efficacy towards technology integration according to the gender of pre-service teachers. A significant difference was found in terms of ICT competencies, technological pedagogical content knowledge and self-efficacy towards technology integration, according to the pre-service teachers' grade levels, having their own computer used in education life and the ability to use the technology they perceive.