Türk hukukunda yabancı yatırımcılara yönelik enerji teşvikleri
Energy incentives for foreign investors in Turkish law
- Tez No: 630020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Hukuk, Energy, Law
- Anahtar Kelimeler: Mali Teşvikler, Yabancı Yatırımcı, Enerji Hukuku, Financial Incentives, Foreign Investor, Energy Law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ekonomik faaliyetlerin gelişimini hızlandırmak üzere geliştirilen tercih teşvik politikalarının sosyal, siyasi, iktisadi ve hukuki yönleri bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak ekonomik değerlendirmelerin konusu olan teşviklerin politika bazında belirlenerek uygulamaya geçilmesinde ise yasal ve idari düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Türkiye'de kalkınma planlarıyla temellendirilen teşvik politikalarının uygulama ayağında yakın dönem hukuki düzenlemelere bakıldığında önce 2009 yılında ve daha sonra 2012 yılında köklü yasal ve idari reformlar gerçekleştirilmiştir. 2012 yılından itibaren kalkınma programlarında yer bulan teşvik politikalarının temel mantığı yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi ve tüm yerli-yabancı işletmelerin belirlenen önceliklere göre yatırım yapmalarının özendirilmesi olmuştur. Bu kapsamda 2003 yılında çıkarılan 17.06.2003 tarihli 4875 Sayılı“Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu”ile 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı en önemli gelişme olarak kabul edilebilir. Bu değişimlerle birlikte Türkiye'de dışa bağımlılığın azaltılması ve katma değer oluşturması bakımından enerji alanında köklü yasal ve idari düzenlemelere gidilmiştir. Yap İşlet Devret modelinin daha işler hale getirilmesi, enerji sektöründe özelleştirmelerin yapılması, özel teşebbüsün teşvik edilmesi amacıyla bunlara olanak sağlamak üzere pek çok yasal düzenleme yapılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de uygulanmakta olan teşvik politikaları ile enerji sektörüne yabancı yatırımcıların çekilmesi ve bu yatırımlara ilişkin teşvik mevzuatı idare hukuku açısından incelenmiştir. Çalışma neticesinde enerji sektöründe Türkiye'ye yabancı yatırımcıların çekilmesi ve bu alanda yerli-yabancı tüm girişimlerin teşvik edilmesi amacıyla özel hukuk ve idare hukuku bakımından son dönemde çok sayıda yasal ve idari düzenleme yapıldığı tespit edilmiş, bunların yatırım artırıcı etkilerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is necessary to develop legal and administrative arrangements to realize incentive policies which are subject to economical considerations. From the application side of the legal arrangements, which are shaped via the development plans of Turkey, fundamental legal and administrative reforms were implemented first in 2009 and then in 2012. The main logic of the incentive policies that have been included in the development programs since 2012 has been to attract foreign investments to the country and to encourage all domestic and foreign enterprises to invest according to the determined priorities. There is a necessity to realize incentives Turkey in the near-term development plans with the application based on the feet of incentive policies in 2009. Considering the legal regulations before and after important legislative reforms were carried out in 2012. The main logic of the incentive policies that have been included in the development programs since 2012 has been to attract foreign investments to the country and to encourage all domestic and foreign enterprises to invest according to the determined priorities. In this context, the 4875 numbered“Law of Direct Investment”in 2003 and the Decision of the Council of Ministers 2012/3305 can be considered as the most important development. These changes along with the reduction in the energy field and in terms of creating added value in Turkey's dependence on foreign undertake radical legal and administrative arrangements. In order to make the Build-Operate-Transfer model more functional, to make privatizations in the energy sector, to encourage the private enterprise, many legal arrangements have been made to enable them. In this study, the withdrawal of foreign investors in the energy sector by promoting policies that are being implemented in Turkey were investigated. In addition, the incentive laws of these investments are examined in terms of administrative law. of Turkey to foreign investors in the energy sector and withdrawal of the results of the study it revealed that in this area should be encouraged in all local and foreign entrepreneurs. Also, for this purpose, it has been determined that many laws have been enacted recently in terms of private law and administrative law, and it has been observed that they have an increasing effect on investments.