Türk İş Hukukunda kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği
Short-time working and payment for short-time working in Turkish Law
  1. Tez No: 630023
  2. Yazar: ZELİHA İREM KURNAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Ş. ESRA BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa çalışma, kısa çalışma ödeneği, kriz, 4857 sayılı İş Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, Short-time working, short-time working payment, crisis, Labour Law no. 4857, Law of Unemployment Coverage no.4447
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Küreselleşen dünyada ekonomik anlamda ve işgücüne duyulan ihtiyaç ile ilgili olarak birçok değişiklik meydana gelmiştir. Ticarette sınırlar kalkmış ve bu sınır aşan ticaret ortamında zaten birçok işveren ile rekabet halinde olan işverenler daha fazlası ile rekabet ortamına girmek durumunda kalmıştır. Bu sınırların kalkmasının hem ekonomiye hem de iş ilişkileri üzerinde birçok etkisi olmuştur. 4857 sayılı İş Kanunu yürürlüğe girmeden önce mevcut olan çalışma modellerine göre daha esnek olanlara ihtiyaç duyulmuştur. Bunlardan biri de kısa çalışmadır. İlk olarak 4857 sayılı İş Kanunu 65. madde hükmünde düzenlenen kısa çalışma uygulaması; 2008 yılında İş Kanunu bünyesinden çıkarılarak İşsizlik Sigortası Kanunu Ek 2. maddede düzenlenmiştir. Kısa çalışma, genel ekonomik kriz, sektörel ve bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerin varlığında çalışma süresinin azaltılması ya da çalışmanın tamamen durdurulması olarak tanımlanır. İşveren İŞKUR'un onayını alarak kısa çalışma uygulamasına geçebilecektir. Bu uygulamada işveren kriz süresinde işyerini korumakta; işçi de kısa çalışma ödeneği ile gelir elde etmektedir. Çalışmamızda kısa çalışma uygulamasına geçilebilmesi için gerekli koşullara, sona ermesine, iş sözleşmesi üzerindeki etkisine ve kısa çalışma ödeneğine ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many changes have occurred in the globalizing world in terms of economy and the need for workforce. Trade borders have been lifted and employers who already compete with many employers in this transboundary trade environment have to enter the competition environment with more. The removal of these borders has had many effects on both the economy and business relations. Before the Labor Law No. 4857 came into force, more flexible ones were needed than the existing working models. One of them is short work. First of all, the short study application regulated under Article 65 of the Labor Law No. 4857; In 2008, it was removed from the Labor Law, and the Unemployment Insurance Law was regulated in Additional Article 2. Short work is defined as general economic crisis, sectoral and regional crisis, and reduction of working time in the presence of compelling reasons, or a complete cessation of work. The employer will be able to start working shortly after obtaining the approval of İŞKUR. In this practice, the employer protects the workplace during the crisis; workers also earn income through short-time working allowance. In our study, an evaluation was made regarding the conditions, termination, impact on the employment contract and short-time working allowance for the implementation of short-time work.